Locuiesc cu chirie intr-o garsoniera. Ca in mai toate blocurile de garsoniere, langa mine sta o persoana varstnica. De cand m-am mutat a tot venit la usa mea sa o ajut cu una cu alta invocand situatia ei de om singur si bolnav.
Nu i-am facut mari favoruri, dar in timp aceasta persoana s-a decompensat foarte mult psihic si practic ciocane, respectiv bate cu pumnii, foarte des, inclusiv noaptea, la usa mea, ptr tot felul de nimicuri, de exemplu ce luna suntem, ce zi e azi.
Ea are un frate, dar nu se ocupa de ea, i-a lasat casa si probabil asteapta sa moara.
.
Nu este diagnosticata cu Alzheimer sau dementa senila, dar clar are, intrucat are 93 de ani si ma intreaba acelasi lucru de 10 ori si apoi uita.
Pe langa batutul cu pumnii insistent in usa, ce ma sperie cel mai tare la aceasta persoana, este ca isi gateste singura la 93 de ani, in timp ce ea nu mai stie peste 2 secunde ce i-ai explicat.
Ma gandesc si la posibilitatea uitarii gazelor aprinse, cazuri dese la batranii lasati singuri.
Ce se poate face ptr a ne apara la randul nostru? si pentru a reclama faptul ca un astfel de om care nu mai este capabil de a descurca nicicum, locuieste totusi intr-o comunitate?
Exista un fel de "protectia batranilor" asa cum e exista "protecti copilului"?
In definitiv e un copil lasat singur acasa, langa care mi-e frica sa mai stau.
Sunt destul de frecvente astfel de cazuri in imobilele de locuit in comun
Pentru binele reciproc,sesizati oficial Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului care detine departament special pentru astfel de cazuri
Se va dispune comisie sociala care va verifica situatia si va dispune masurile necesare