As dori sa cunosc informatii despre cand s-ar produce reabilitarea de drept si care ar fi procedura de a o obtine(cui ma adresez si in cat timp ar urma a fi solutionata) in situatia prezentata mai jos.
Va multumesc,
Ora estimata: 08:00
Complet: P5 penal-
Tip solutie: Condamnare
Solutia pe scurt: În baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, cu aplic. art. 320/1 alin.7 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul M.A.M. pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, la o pedeapsă de : 9 luni închisoare În baza art. 71 alin. 2 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza II şi lit. b) Cod penal, pe durata executării pedepsei, ca pedeapsă accesorie. În baza art.81 C.pen., art.71 alin. 5 C.pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 9 luni, stabilit conform art.82 Cod penal. În baza art. 359 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal, privind revocarea suspendării executării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cursul termenului de încercare. Cu drept de recurs în 10 zile de la pronunţare.
Document: Hotarâre 1372/2013 22.11.2013
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
Art. 166
Reabilitarea judecătorească
(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.
(2) Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanţa, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.
Practic, reabilitarea de drept ar trebui sa intervina daca sentinta aceea a ramas definitiva, in 22 iulie 2016, deci dupa 22 iulie, mergeti la politie, si vedeti care e starea cazierului, vedeti daca e curat sau nu.
Avand in vedere ca ati fost condamnat la pedeapsa cu aplicarea art 81 c. pen. din 1969 , respectiv suspendarea conditionata a executarii pedepsei, in cazul dvs. nu sunt aplicabile dispozitiile noului cod penal in ceea ce priveste reabilitarea, ci tot ale vechiului cod penal.
Conform disp.art 15 din Legea 187/2012 masura suspendarii conditionate a executarii pedepsei aplicata in baza vechiului cod penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a noului cod penal.
Prin urmare termenul de incercare stabilit printr-o hotarare pronuntata sub imperiului codului din 1969 pana la data de 01.02.2014 cand a intrat in vigoare noul cod, va continua si dupa aceasta data, iar la implinirea acestuia condamnatul va fi reabilitat de drept conform disp.art.86 din vechiul cod, daca bineinteles acesta nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea sus pendarii conditionate a executarii pedepsei.
Art. 15.
(1) Măsura suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicată în baza Codului penal din 1969 se menţine şi după intrarea în vigoare a Codului penal.
(2) Regimul suspendării condiţionate a executării pedepsei prevăzute la alin. (1), inclusiv sub aspectul revocării sau anulării acesteia, este cel prevăzut de Codul penal din 1969.
Art. 86 c.pen. din 1969
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.
Prin urmare avand in vedere ca termenul de incercare de 2 ani si 9 luni se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, data pe care nu ati indicat-o, calculati 2 ani si 9 luni de la data ramanerii definitive, iar cand termenul se implineste si bineinteles ati indeplinit conditiile aratate in art 86 c.pen.,intervine reabilitarea de drept.
Solicitati ulterior la Serviciul de Cazier Judiciar eliberarea unui certificat de cazier judiciar.
Antecedente penale
leona777
Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc (vezi toată discuția)