avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli

Locuiesc intr-un bloc din Zalau, jud. Salaj din anul 1976, de cand s-a dat in folosinta. Si de 40 de ani nu am fost restantieri nici macar o luna. Acum pt. prima data nu am platit cheltuielile scarii pt. luna mai, deoarece presedintele de scara l-a obligat pe administrator sa repartizeze cheltuielile pt. intretinerea ascensorului pe nr. de persoane si nu pe cota- parte indiviza de proprietate, asa cum prevede legea. Acest mod de calcul contravine Legii nr. 230/2007. Legea prevede ca numai energia electrica utilizata pt. functionarea ascensorului se plateste pe nr. de persoane dar intretinerea lui ,in schimb, se plateste pe cota-parte indiviza de proprietate.
Normal ca am actionat conform legii si am vrut sa depun o contestatie cu privire la calculul cotei de intretinere in termen de 10 zile de la afisarea la avizier. Dar seful de scara nu a vrut sa-mi inregistreze cererea, m-a refuzat categoric si mi-a spus ca orice as face nu v-a schimba acest mod de calcul. Are o atitudine sfidatoare fata de mine si fata de lege si are impresia ca are aceasta fuctie pe viata si poate face ce vrea. Din pacate am incercat sa rezolv problema pe cale amiabila dar vad ca nu se poate. Multi dintre vecini imi dau dreptate dar nimeni nu face nimic pt. ca ori nu-i intereseaza ori sunt ocupati cu serviciul. Am vorbit si cui cei din comisie si 2 mi-au dat dreptate, unul dintre ei nu se implica in luarea decizilor iar unul este mana in mana cu presedintele. Am convocat si sedinta dar degeaba lumea nu a venit nici macar cei care au semnat si mi-au dat dreptate. Am incercat de asemenea sa afisez legea la vedere ca s-o vada toti pt. ca multi dintre proprietari nu o cunosc. Dar un membru din comisie a rupt-o chiar in fata mea.Am martor.Am afisat-o de nenumarate ori si a fost rupta de fiecare data. Apoi au afisat-o ei dar numai partea care le-a convenit lor. Au omis cu buna stiinta art. 44 din Lege care prevede ca cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna adica lucrari de intretinere,service,reparatii, deci incusiv intretinerea ascensorului, subsolul, acoperisul, etc. (HG 1588/2007 NORMELE DE APLICARE A LEGII 230/2007).
CUM SA ACTIONEZ PE CALE LEGALA PT. CA LEGEA SA FIE RESPECTATA? Daca nu se rezolva la primarie (apropo presedintele are pile la primarie) pot sa-l dau in judecata, nu?
Cel mai recent răspuns: Lory30 , utilizator 08:09, 20 Iulie 2016
Mergeti la "serviciul asociatii de proprietari" si prezentati acolo problema. Sigur ca puteti sa dati in judecata presedintele ca sa respecte legea.
Lory30 a scris:

Daca nu se rezolva la primarie (apropo presedintele are pile la primarie) pot sa-l dau in judecata, nu?

Anterior oricarui demers,analizati responsabil avantajele si dezavantajele demersurilor dv inclusiv termenul de solutionare
Conform prevederilor Legii Fundamentale,orice cetatean are dreptul neingradit de a avea acces liber la justitie
Dar...accesul neingradit la justitie este un aspect independent de faptul ca tot justitia in anumite cazuri este "oarba" sa aprecieze adevarul
Nu este obligatoriu ca eventuala dv actiune in instanta impotriva presedintelui de asociatie sa se finalizeze cu hotarare favorabila dv
Solutionarea prin instanta implica stress,timp alocat termenelor de judecata,eventuale costuri suplimentare
Termenul de solutionat in instanta,variaza intre 1-2 ani
Pentru o solutionare mult mai rapida,cu efort redus pentru dv,avand in vedere ca subliniati aspectul apropo presedintele are pile la primarie,sesizati oficial MAI departamentul administratie publica locala ,care in termen de 30 de zile va comunica concluziile verificarilor
Succes !
Va multumesc pentru sfat.

La„serviciul asociatii de proprietari„ mi-au spus ca ei nu se implica in rezolvarea problemei. Frectie la picior de lemn adica desi legea prevede ca ei ar trebui sa verifice cele spuse de mine.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2016
Adriantot, moderator
Resclamati direct la primar atat pe presedintele dumneavoastra cat si pe seful serviciului asociatii de proprietari care nu a incercat macar sa-l determine pe presedinte sa respecte legislatia.
Multumesc, asa m-am gandit si eu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lumina pe scari si cea folosita de lift se plateste dupa cum hotareste adunarea generala a proprietarilor (1/2 +1) ? Lory30 Lory30 In adunarea generala s-a votat ca lumina pe scari si cea folosita de lift precum si intretinerea liftului sa se plateasca pe apartament.Din 40 de apartamente ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)
Nereguli in asociatia de proprietari lauriciul lauriciul Buna ziua, problema mea este urmatoarea: de 2 luni mi-a aparut la intretinere suma de 112 ron pentru cheltuieli administrative si salarii, separat de fondul de ... (vezi toată discuția)