avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lumina pe scari si cea folosita de lift se plateste ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lumina pe scari si cea folosita de lift se plateste dupa cum hotareste adunarea generala a proprietarilor (1/2 +1) ?

In adunarea generala s-a votat ca lumina pe scari si cea folosita de lift precum si intretinerea liftului sa se plateasca pe apartament.Din 40 de apartamente peste 20 au convenit asupra acestui lucru.Este normal sa se treaca peste vointa majoritatii si sa se afiseze apoi ca plata se face pe nr. de persoane? Nu este o incalcare a legii?
Cel mai recent răspuns: Lory30 , utilizator 18:50, 26 Iunie 2016
In AG s-a luat o hotarare impotriva legii (vezi HG 1588/2007, art.34-35 si art.44), ceea ce este gresit si, deci, pe lista s-a indreptat o eroare.

Curentul electric = se repartizeaza pe numar de persoane pentru folosinta liftului;
Intretinerea liftului = se repartizeaza pe cota-parte indiviza, fiind o cheltuiala pentru intretinerea proprietatii comune unde fiecare proprietar are o cota-parte indiviza proprie si in conformitate cu care i se calculeaza cheltuielile cu proprietatea comuna.

HG 1588/2007 normele de aplicare a Legii 230/2007:
Repartizarea cheltuielilor pe numar de persoane
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.
Art. 35. - Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin. De asemenea, in cazul cladirilor care au amplasate la etajele superioare bai, spalatorii, uscatorii, prin hotarare a adunarii generale, persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin pot sa fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor, in baza unor angajamente personale, date in scris catre asociatia de proprietari de catre persoanele care nu folosesc spatiile de la etajele superioare.
...........................
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2016
elga50, moderator
Problema este ca ei au calculat si intretinerea liftului in functie de nr. de persoane ceea ce este impotriva legii dupa cum am inteles.Mi se pare normal ca daca eu voi respecta legea si ei sa o faca,nu ? Daca cheltuieile scarii nu se repartizeaza corect 100% ce se poate face pt. ca legea sa fie respectata intocmai?Dreptatea nu se face cu jumatati de masura nu? Si mai am o intrebare . Daca presedintele asociatiei s-a numit singur si nu a fost ales democratic de catre asociatia generala a proprietarilor,nici macar nu a fost convocata o sedinta,nimeni nu a stiut nimic,ulterior am aflat noi majoritatea proprietarilor cum putem sa-l demitem ? A fost incalcata legea si in acest caz,nu?
Solicitati oficial presedintele de asociatie pentru respectarea neconditionata a dispozitiilor in vigoare
Daca la nivelul imobilului nu solutionati,sesizati oficial serviciul specializat din primarie
Daca presedintele nu a fost ales in adunarea generala nu aveti cum sa il demiteti pentru simplul motiv ca nu este presedinte.

Comitetul executiv cum a fost ales? In adunarea generala sau la coltul strazii?

Daca nu a fost ales in AG atunci nu este reprezentantul legala al AP, asta inseamna ca toate documentele semnate de autoales sunt nule de drept. Inclusiv listele de plata.

Sesizarea primariei este frectie la un picior de lemn, depuneti o plangere penala la parchet pentru "fals in inscrisuri sub semnatura privata". Incadrarea mai exacta a faptei o va face procurorul.

Art. 322-NCP
Falsul în înscrisuri sub semnătură privată
(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Tentativa se pedepseşte.

Si autoalesul va avea de dat cu subsemnatul sub semnatura autentica la parchet.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2016
cyan, moderator
Multumesc pt. ca m-ati lamurit. Conform legii curentul pe scara si cel folosit pt. utilizarea liftului se plateste pe nr. de persoane dar intretinerea liftului si repararea lui pe cota-parte indiviza de proprietate. DECI TOT S-A INCALCAT LEGEA PT. CA LA AVIZIER S-A AFISAT INTRETINEREA LIFTULUI PE NR. DE PERSOANE SI NU PE COTA-PARTE INDIVIZA CUM ESTE LEGAL. In acest caz eu pot contesta modul de repartizare a cheltuielilor, nu? Si pot solicita recalcularea corecta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarari in adunarea generala care incalca legea (???) anigb2 anigb2 Buna dimineata, As dori sa stiu daca este corect ca la Adunarea Generala sa se hotarasca sa se calculeze toate cheltuielile lunare pe persoane si ... (vezi toată discuția)
Despre plata liftului meryleen meryleen Locuiesc la parter, nu exista uscatorie sau alte spatii de care pot sa beneficiez la etajele superioare. E legal sa platesc lunar liftul cat si reparatii, ... (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)