avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie optionala concediu de maternitate PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie optionala concediu de maternitate PFA

Buna ziua,

activez ca si PFA, insa nu platesc contributia suplimentara pentru concedii medicale. As dori sa raman insarcinata la anul, insa am o nelamurire legata de perioada pentru care trebuie sa contribui la Casa de Sanatate, pentru a primi indemnizatia de concediu maternal si cresterea copilului

Am citit urmatoarele: Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor este de o luna de 22 de zile lucratoare realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Astfel, cu cat timp inainte de a naste ar trebui sa ma inscriu la CNAS pentru a primi cei 85% din venitul net, pe perioada concediului maternal si de crestere a copilului?

Este nevoie doar de o luna de cotizare pentru a primi sumele complete?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:32, 19 Iulie 2016
1. - Este nevoie de minimum 22 de zile lucratoare din cele 6 luni anterioare lunii in care veti intra in concediu de maternitate pentru care sa platiti cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- Luati legatura cu CJAS pentru a incheia contractul de asigurare si a va spune ce acte sa depuneti la prima depunere de certificat medical pentru concediul de maternitate.

2. Apoi depuneti certificatele medicale pentru concediu de maternitate la CJAS care le vi le va plati.

3. Dupa terminarea concediului de maternitate puteti depune la Primarie actele necesare pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu medical prenatal Dyadyana Dyadyana Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt gravida si am termenul de nastere 04.03.2015. Am venituri din PFA si nu am platit pana acum contributia de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - cine-l plateste? ionica83 ionica83 Buna ziua! Sunt medic stomatolog la propriul cabinet medical individual CMI , cotizez la pensii si casa de sanatate . In cazul unui concediu de risc maternal ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Christiana30 Christiana30 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Ma aflu in concediu crestere copil si am ales initial varianta de indemnizatie pana la implinirea ... (vezi toată discuția)