avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Ma aflu in concediu crestere copil si am ales initial varianta de indemnizatie pana la implinirea varstei de un an, dupa care incepand cu 03.04.2015 am prelungit cu concediu crestere copil fara plata pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, respectiv 02. 05 2016. Acum sunt din nou insarcinata iar termenul aproximativ pentru nastere este pe 10 august 2016. Din calculele mele ar trebui sa intru in maternitate pe 04.06.2016 (am calculat sa imi ramana 60 zile dupa ce nasc), ceea ce inseamna ca ar trebui sa ma intorc o luna la birou. Angajatorul este de acord sa imi iau mi-a concediu medical pentru luna respectiva. Va rog sa imi spuneti daca imi va fi platit concediul medical sau trebuie sa ma intorc la birou minim 22 zile lucratoare. De asemenea, cum se va calcula viitoarea indemnizatie pentru crestere copil tinand cont ca nu am venituri in concediu crestere copil fara plata?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:33, 21 Februarie 2016
1. - Pe perioada cat sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani este platita contributia la sanatate dar nu este platita cota de contributie de 0,85% pentru conecdii si indemnizatii.
- De aceea trebuie ca inainte de a intra in concediu de maternitate (cele 126 zile de sarcina si lauzie) sa aveti lucrate 22 de zile lucratoare pentru a beneficia de indemnizatie.

2. - Daca veti naste in august cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC2 sunt septembrie 2015 - august 2016.
- Indemnizatia pentru CCC2 este de 85% din veniturile nete obtinute in aceste 12 luni.
- Cum nu veti avea venituri decat din cele 22 de zile pe care le veti lucra si din indemnizatia pentru concediul de maternitate va reiesi din calcul o suma mica.
- In aceasta situatie indemnizatia pentru CCC2 va fi de 600 lei lunar.

Va multumesc mult pentru raspunsul prompt. Este adevarat ca indemnizatia de 600 RON se acorda si persoanelor care nu au muncit deloc? Pentru ca in acest caz nu ar mai fi nevoie sa revin la birou si as primi tot indemnizatie de 600 RON. Este corect?

Multumesc anticipat
1. Nu stiu ce intelegeti dvs. prin "nu au muncit deloc".

2. Exista perioade asimilate celor de obtinere de venituri in care nu se depune activitate profesionala: concedii medicale, eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, pensie de invaliditate, CCC, concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani etc.

1. Ma refeream daca suma de 600 Ron o primesc si cei care nu au avut nici perioade asimilate si nici alte venituri care sa li se ia in considerare.

2. In cazul in care nu as reveni la birou minim 22 zile, as mai primi indemnizatia de 600 RON pentru CCC2 si as mai putea lua concediu medical chiar daca acest concediu medical ar fi neplatit?

Va multumesc din nou
1. In cazul in care nu au avut nici perioade asimilate celor de obtinere de venituri profesionale atunci nu pot beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. - Ati putea solicita un concediu de risc maternal.
- Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.
- In acest caz baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lună de reluare a activitatii.

3. Pe acest din urma subiect puteti solicita lamuriri si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil versus remuneratie concediu postnatal Roxmi Roxmi Buna ziua! Nu stiu pentru ce sa optez. Situatia este urmatoarea:In perioada 03.10.2014 - 01.09.2015 am fost in concediu fara plata pentru cresterea copilului ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie pt ccc2 + realizare venituri concediu medical/prenatal ??? english_teacher english_teacher Buna ziua, Sunt in CCC pana pe data de 24 martie 2016 adica pana la implinirea varstei copilului de 1an si 11 luni.Sunt insarcinata din nou urmand sa nasc ... (vezi toată discuția)
Baza calcul cm sarcina si lauzie la a doua sarcina Nko_kiss Nko_kiss Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza CM risc materna si sarcina si lauzie la al doilea copil? Mentionez faptul ca dupa cei doi ani de stat ... (vezi toată discuția)