avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legatul Universal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legatul Universal

'' Legatul Universal'' confera dreptul legatarului universal de a exercita orice actiune patrimoniala care ar fi putut fi exercitata de testator daca acesta ar fi fost in viata ''

Asta ar insemna ca, daca testatorul nu si-a exprimat, pe timpul vietii dreptul de optiune succesorala in termenul prevazut de lege rezulta ca a renuntat tacit la acest drept , iar legatarul universal,dupa decesul testatorului, nu poate exercita acest drept ?
Daca ceilanti mostenitori au acceptat tacit mostenirea,apoi ,dupa un timp ,au renuntat la acest drept printro declaratie autentica , eu necunoscand motivul acestei declaratii absurde.
Cred ca exista motiv intemeiat ca legatarul universal sa-si exercite dreptul de optiune ,chiar daca testatorul nu a dorit sa o faca .

O zi buna
Cel mai recent răspuns: Antik , utilizator 16:01, 1 August 2016
Renuntarea la mostenire nu se prezuma, in principiu renuntarea nu poate fi decat expresa.
Acum, nu stim daca si in ce conditii s-a dezbatut succesiunea si de ce testatorul nu a participat sau nu a stiut de deschiderea dezbaterii mostenirii, insa tot in principiu, putem spune ca legatarul universal ar trebui sa poata exercita drepturile testatorului sau.
ma puteti indruma catre un capitol din NCC care face vorbire despre dreptul legatarului universal si care spune clar ca leg.univ. poate cere inclusiv deschiderea succesiunii dupa sotia/sotul sau / a ?
sau leg. universal are calitatea de mostenitor al sotului/sotiei decedate.

Multumiri
In principiu este vorba despre transmisiunea mostenirii, art.1100 si urm., coroborat cu alte norme juridice din Cartea Despre persoane, din Cartea Despre bunuri si din Cartea Despre mostenire si liberalitati, la Liberalitati, Testament, si altele si nu in ultimul rand sunt importante datele deschiderii celor doua mosteniri, respectiv a testatorului si a sotiei sale, raportate la data de 1.10.2011 cand a intrat in vigoare NCC.
Da este simplu am inteles, ..sotia defunctului testator a decedat in anul 2000 si nimeni nu a acceptat expres mostenirea. Succesiunea pe partea testatorului a fost dezbatuta si s-a emis certif. de legatar...doar pe bunurile testatorului nu si pe cele ale sotiei , pt.ca asta insemna deschiderea mai intai a succesiunii pe partea sotiei.

In schimb, un notar de toata isprava si repezit in gandire a chemat la mostenire un rezervatar al defunctei...care nu avea nicio treba in cadrul mostenirii testamentare pe partea testatorului, deoarece sotia acestuia a decedat prima iar bunurile masei succesorale erau bunuri dinafara casatoriei......a sesizat si notarul acest lucru insa ,repezit si fara a face verificarile de rigoare a solicitat rezervatarului sa dea o declaratie de renuntare la petitia in actiunea in ereditare si la mostenirea de pe defuncta ei mama ,pe care a inscris-o in renep. Acum declaratia nu poate fi retractata decat printro actiune in anulare, asta daca nimeni intre timp nu accepta mostenirea defunctei. Mostenire ce eu intentionez sa o accept si nu stiu care sunt pasii de inceput.

O seara buna
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In ceea ce priveste masa succesorala a defunctei sotii, nu mai poate fi vorba despre o veritabila acceptare expresa a mostenirii din partea succesibililor sai, intrucat a expirat termenul atat pe vcc, cat si pe ncc. Poate fi insa vorba de o declaratie notariala pura si simpla prin care acceptantul declara de exemplu ca a acceptat tacit mostenirea, declaratie care poate avea o anumita valoare, in anumite conditii (nu detaliez). Cat priveste situatia dvs. ca legatar universal, ceea ce va intereseaza este sa aratati ca testatorul dvs. in calitate de sot supravietuitor al defunctei, in primul rand nu a renuntat expres la mostenire si deci, pe cale de consecinta, a acceptat tacit mostenirea, pornind de la principiul ca renuntarea la mostenire trebuie sa fie expresa si nu se presupune, coroborat cu alte elemente de fapt, elemente pe care le veti identifica atunci cand veti analiza situatia dvs.in concret, impreuna cu un jurist.

Alte discuții în legătură

Sunt legatarul universal al unei persoane care nu a dezbătut succesiunea după moartea părinților săi. am dreptul de a face eu asta? Andrei9191 Andrei9191 Buna ziua..sunt unicul mostenitor,ne-ruda,al unei persoane.Aceasta din cunostintele mele nu si a dezbatut succesiune de pe urma parintilor dansului.fiind numit ... (vezi toată discuția)
Moștenire apartament Adi20000 Adi20000 Dacă se poate un ajutor cu privire la următoarea problema. O bunica are un apartament. Are doi copii. Fata si băiat. Băiatul a decedat. Fata traieste. ... (vezi toată discuția)
Obligatie plata datorii ruda decedata decs decs Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: socrul meu a decedat la sfarsitul anului trecut. Din pacate, intre momentul decesului si ... (vezi toată discuția)