avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inselaciune angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inselaciune angajator

Situatie:
- eram angajat la o copmanie cu contract pe perioada nedeterminata
- am avut negocieri cu o alta companie
- mi s-a facut o oferta scrisa in care era prevazuta perioada determinata
- nu am fost de acord cu perioada determinata
- mi s-a refacut oferta scrisa care prevedea perioada "de proba/acomodare"
- am demisionat de angajatorul la care lucram
- cand m-am prezentat la noul angajator, mi-a pus pe masa contract cu perioada determinata (6 luni), motivand ca nu va fi nicio problema sa continuam colaborarea si sa prelungim contractul, dar ca asa este procedura la ei, nu trebuie sa-mi fac griji; - toate aceste discutii le-a avut cu managerul de departament si cu responsabilul de resurse umane - ei sunt cei care au si semnat ofertele scrise;
- fortat de imprejurari, am fost nevoit sa semnez contractul pe perioada determinata (6 luni);
- pe parcursul derularii colaborarii au fost mai multe aspecte prin care angajatorul nu a respectat prevederile legale si interne, printre care si modificari unilaterale ale contractului in baza unor acte falsificate;
- dupa 5 luni de colaborare, fara efectuarea evaluarilor sau a altor motive concrete, mi s-a adus la cunostinta ca nu se doreste prelungirea colaborarii si mi s-a solicitat sa semnez documente in acest scop; nu am fost de acord, am solicitat evaluare si motive, nu mi s-au acordat; pe baza acestor lucruri au urmat actiuni de hartuite, intimidare si discriminare;
- situatia mi-a adus grave probleme de sanatate, cariera, dar si viata personala;
- consider ca am fost inselat la semnarea contractului de munca si aceasta situatie s-a mentinut pe toata durata celor 6 luni, agravandu-se chiar cu actiuni de hartuire si discriminare;
- vreau sa chem angajatorul in instanta pentru inselaciune
Va rog sa-mi spuneti daca, pe baza celor expuse de mine, pentru care am si dovezi, sunt indreptatit sa chem angajatorul in instanta pentru inselaciune. Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 17:09, 31 Iulie 2016
Ma scuzati daca intervin. Am avut o situatie mult mai grava, contract in tara si detasat in afara, am fost solicitat la mijlocul concediului sa revin la munca pe motiv ca sunt urgente iar cand au refuzat sa deconteze ce ramane neefectuat din concediu pentru care am platit vacanta pe litoral , am refuzat si eu sa revin la munca inainte de terminarea concediului pentru care am avut toate aprobarile tehnico-juridice semnate . Drept rezultat au decis suspendarea unilaterala a contractului. Contractul initial era pe 2 ani, motiv pentru care la intoarcerea in vacanta am lasat mare parte din bagaj acolo in strainatate. Compania m-a lasat cu bagajele in strainatate, pentru care refuza si astazi sa se considere obligata sa mi le repatrieze. Toate sesizarile la ITM s-au soldat cu acelasi raspuns: sa dau eu in judecata firma. ITM este o organizatie care nu vrea sa mai aiba de-a face cu inspectia muncii! Parerea mea! Asa ca bafta si multa precautie...
ciprian_dragne a scris:

.... ITM este o organizatie care nu vrea sa mai aiba de-a face cu inspectia muncii! Parerea mea! Asa ca bafta si multa precautie...

Inspectoratul Teritorial de Munca este un organ de specialitate aflat in subordinea Inspectiei Muncii, care controleaza aplicarea unitara a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori, cu exceptiile prevazute de lege.

ITM-ul poate sanctiona , dar nu poate obliga un angajator sa faca ceva, sa nu faca sau sa dea.
- pe parcursul derularii colaborarii au fost mai multe aspecte prin care angajatorul nu a respectat prevederile legale si interne, printre care si modificari unilaterale ale contractului in baza unor acte falsificate;
- dupa 5 luni de colaborare, fara efectuarea evaluarilor sau a altor motive concrete, mi s-a adus la cunostinta ca nu se doreste prelungirea colaborarii si mi s-a solicitat sa semnez documente in acest scop; nu am fost de acord, am solicitat evaluare si motive, nu mi s-au acordat; pe baza acestor lucruri au urmat actiuni de hartuite, intimidare si discriminare;

Totusi, faceti niste afirmatii grave la adresa angajatorului. Falsificarea actelor este infractiune. In ce fel au fost falsificate si ce prejudiciu v-au adus? In ce fel, mai concret, s-au desfasurat actiunile de hartuire, intimidare si discriminare la care ati fost supus si ce prejudiciu v-au adus? Aceste aspecte sunt foarte importante de luat in calcul, in cazul in care doriti sa deschideti o actiune in instanta.
Inselaciune nu e ,dar e pacaleala deoarece nu poti avea 2 CIM de 8h/zi in aceasi perioada .
Daca ai 2 CIM de 8h rezulta ca lucrezi ilegal deoarece timpul de lucru intr-o zi e de max 12h ,conform legii . De unde rezulta ca esti obligat sa-ti dai demisia daca vrei ceva mai bun - de obicei oamenii pleaca spre ceva mai bun - in cazul de fata promisiuni de mai bine .
Pe de alta parte , daca ai un contract cu durata nelimitata si ti se promite altul tot pe o perioada nedeterminata nu e firesc sa-ti dai demisia decat pe baza acelor promisiuni .
In masura dovezilor avute faceti acuzatii ,daca dovezile sunt firave sau deloc (nu va bazati pe marturia unor colegi) atunci si daca lucrurile sunt reale in fata legii nu aveti dreptate deoarece nu puteti argumenta temeinic .
Prejudiciul creat e starea de neliniste si dreptul la o viata normala ; in plus e si pensia (vs. AMR) ,una e sa primesti astazi decizia de pensionare si alta e sa o primesti peste un an deoarece nu ai implinit stagiul minim de cotizare din cauza unei intamplari ca aceea in discutie .
mottofreee a scris:

...
Daca ai 2 CIM de 8h rezulta ca lucrezi ilegal deoarece timpul de lucru intr-o zi e de max 12h ,conform legii .....

1. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, persoana respectiva poate incheia c.i.m. cu norma intreaga cu un nou angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga incheiat cu un alt angajator.

2. Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu prevede insa cum se poate corela aceasta situatie cu dispozitiile legale care reglementeaza durata maxima a timpului de munca. Astfel,in doctrina s-a aratat ca :

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).

Alte discuții în legătură

Cumul de functii in institutii publice AndreeaRaus AndreeaRaus Este posibil ca o persoana sa cumuleze, pe langa functia de baza la o institutie publica, inca 2 functii la alte 2 institutii publice, cu contract individual ... (vezi toată discuția)
Contract de munca dublu robertm24 robertm24 Buna ziua, in prezent lucrez la o companie part time, programul de munca este impartit astfel: O fractiune de norma de 24/h pe saptamana repartizate astfel: ... (vezi toată discuția)
Program maxim de lucru zilnic salariat gcazaciuc gcazaciuc Imi puteti spune va rog daca este in regula din perspectiva ITM sa lucrez cu norma intrega la o firma terta si sa fiu angajat cu jumatate de norma si la firma ... (vezi toată discuția)