claudia77 a scris:
In antecontractul de vanzare-cumparare pentru cumpararea unei locuinte intr-un proiect nou este precizat: "promitenta vanzatoare declar sub sanctiunea Art. 292 Cod Penal, ca apartamentul va fi in circuitul civil, nu va fi ipotecat, nu va fi grevat de nici o sarcina, nu va face obiectul nici unei masuri asiguratorii, nu va face obiectul niciunui litigiu civil, penal, ceea ce nu ne scuteste de garantarea impotriva evictiunii prevazute de Art. 1337 Cod Civil."
Discutînd strict teoretic, dacă dezvoltatorul ar ipoteca terenul după încheierea unui antecontract conţinînd clauza de mai sus şi ar vinde ulterior apartamentele cu ipotecă asupra lor, am putea asimila pierderea dreptului de proprietate în urma unei vînzări silite cu evicţiunea întemeiată pe fapta proprie a vînzătorului, caz în care exonerarea de răspundere nu poate primi aplicare, înlăturarea convenţională a răspunderii de evicţiune pentru fapta proprie fiind nulă.
Sigur, interpretarea este puţin forţată, dar lucrurile pot fi privite şi astfel.
Oricum, un dezvoltator care vrea să se exonereze de răspunderea de evicţiune este, cu certitudine, unul neserios. Nu numai că nu aş accepta clauza, dar aş căuta un alt partener de contract. Deşi, la modul în care se lucrează cu creditele pe piaţa imobiliară, cred că sunt extrem de puţini acei dezvoltatori care să nu ipotecheze terenurile pe care urmează să construiască.
Sfatul meu ar fi să căutaţi un bloc finalizat, întabulat, asupra căruia să nu existe nicio sarcină. Altfel, riscaţi să ajungeţi în situaţia evocată de maestrul Mihai Grigore.