avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Buna ziua,
Am depus demisia pe 31.05.2016 si am primit nota ca preavizul meu decurge din 31.05. pina pe 3.08.2016. Pe data de 1.08. toata societatea intra in concediu de odihna asa ca am cerut formularul de fisa de lichidare pentru a mi face lichidarea.
angajatorul a refuzat sa-mi dea acest formular. motivind ca a gresit perioada si sa vin dupa concediu am de executat dupa perioada lor de concediu inca 3 zile.
Intrebare; - preavizul se poate suspenda de angajator fara acordul angajatului?
- pe perioada de preaviz pot avea dreptul la concediu de odihna cele 3 zile de pe 1 pina pe 3 august ?
- daca refuza in continuare sa-mi elibereze formularul pentru lichidare ce pot face?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:40, 27 Iulie 2016
dumitrud a scris:

....
Intrebare; - preavizul se poate suspenda de angajator fara acordul angajatului?
- pe perioada de preaviz pot avea dreptul la concediu de odihna cele 3 zile de pe 1 pina pe 3 august ?
- daca refuza in continuare sa-mi elibereze formularul pentru lichidare ce pot face?



1. C.i.m. poate fi suspendat din initiativa angajatorului , dar numai in situatiile mentionate de art.52 C.mun.

Art. 52 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii; {Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul oficial al Curţii Constituţionale (CCR) în data de 5 mai 2016, “Curtea Constituţională…..cu cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate formulată în Dosarul nr. 1778D/2015 (conexat cu Dosar nr.157D/2016) şi a constatat că dispoziţiile art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sunt neconstituţionale”.}

b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti; [Decizia Curtii Constitutionale nr. 279/2015]

c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

c1) in cazul in care impotriva salariatului s-a luat, in conditiile Codului de procedura penala, masura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cautiune, daca in sarcina acestuia au fost stabilite obligatii care impiedica executarea contractului de munca, precum si in cazul in care salariatul este arestat la domiciliu, iar continutul masurii impiedica executarea contractului de munca;

d) pe durata detasarii;

e) pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

2. Este posibil ca in perioada de preaviz sa va luati concediu de odihna.

Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

CO nu prelungeste durata preavizului , astfel incat la expirarea perioadei de preaviz raportul de munca va inceta.

Daca va luati CO in timpul preavizului, atunci veti primi indemnizatia aferenta acestuia si nu salariu.

Daca nu va luati CO in timpul preavizului , atunci veti primi salariul , iar la incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate se vor compensa in bani, conform art.146 alin.3 C.mun.

3. Nu exista nici o prevedere legala cu privire la obligativitatea intocmirii notei de lichidare., exceptie facand cei angajati sau trecuti în functia de gestionar , conform art.6 din Legea 22/1969.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Prin urmare , la incetarea c.i.m. solicitati in scris angajatorului sa va elibereze :
- decizia de incetare
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj, chiar daca nu beneficiati de somaj.
multumesc foarte mult pentru raspuns In ce articol sau lege sau...este stipulat ca concediul de odihna nu prelungeste preavizul
Buna ziua,
Avand in vedere cele de mai sus, de la colegul freeelis, va sfatuiesc sa va adresati cu plangere ITM sau in instanta.

Editat cuvantul "colega".
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Art.50 - 52 si 54 C.mun. prevad situatiile in care se suspenda c.i.m. . Veti observa ca,perioada de concediu de odihna nu se numara printre aceste situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihnă și preaviz adrian-alex adrian-alex Bună ziua, Am următoarea situație. În data de 16 noiembrie am depus o cerere de efectuare a concediului de odihnă care a fost aprobată. Din motive ... (vezi toată discuția)
Prelungire preaviz ancarapan ancarapan Fiind angajata pe perioada determinata,vreau sa imi dau demisia inainte de expirarea contractului.In perioada de preaviz am prevazut si restul de concediu de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu in perioada de preaviz botezatuion botezatuion Buna ziua ! As dori sa stiu daca in cazul depunerii demisiei, am dreptul la concediul de odihna aferent anului in curs? Va ... (vezi toată discuția)