avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament de la un mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament de la un mostenitor

Buna ziua,

Am cumparat in urma cu cateva luni un apartament de la un domn care a mostenit aceasta proprietate in urma decesului sotiei in anul 2014, prin hotarare judecatoreasca definitiva din anul 2015.
Apartamentul mentionat era bun propriu al sotiei decedate.
Sotia decedata are o fata - infiata in timpul unei alte casatorii.
Prin sentinta fata este declarata straina de mostenire prin neacceptare in termenul de 1 an , fata a plecat de acasa dupa ce a implinit 18 ani si in ultimii 15 ani nu a mai dat nici un semn.
Sentinta specifica ca a fost legal citata.
La mostenire a venit sora defunctei care a primit o cota de 1/2 din acest apartament. A cedat cota de 1/2 in urma unei sulte care a fost platita in timpul procesului de catre sotul supravietuitor care la randul lui mi-a vandut mie apartamentul - dupa circa 6 luni.

Din cate cunosc fata nu stie ca mama adoptiva a murit si nimeni nu stie unde se afla.

De cateva zile ma gandesc ce se poate intampla daca fiica doamnei care a decedat apare si isi solicita partea sub diferite pretexte, intemeiate sau nu .

1. Aceasta sentinta definitiva poate fi anulata ?

2. Risc sa-mi pierd dreptul de proprietate asupra apartamentului daca fata apare si ataca mostenirea ?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2016
estpoint, utilizator
Cel mai recent răspuns: estpoint , utilizator 07:39, 28 Iulie 2016
nu riscati ca sunteti dobanditor de buna credinta, cel mult cel de la care ati cumparat trebuie sa o despagubeasca pe fiica adoptiva a decedatei cu bani pentru cota ei parte de apartament daca aceasta face dovada ca nu a stiut de decesul mamei sale adoptive si va fi repusa in termenul de optiune succesorala.
Va multumesc pentru raspuns.

Astept si alte opinii, cu interes.
estpoint a scris:

Sentinta specifica ca a fost legal citata.




Cum, mai exact? Şi cam pe unde?
A fost citată prin publicitate? A fost citată în RO ...pe dreapta?

Asemenea "specificaţii" nu prea mă impresionează.
Mai ales după ce am fost nevoită să mă prezint într-o instanţă din partea ..."mortului" pârât. Cu împuternicire semnată după ce fusese declarat ...îngropat de viu. Nemaivobind că ii fuseseră indicaţi şi moştenitorii (unei persoane vie şi încă neîngropată!!), citaţi pe străzi din Bucureşti care ...nu există în nomenclatura stradală.

Cam asta fiind realitatea (care bate filmul) în care trăim noi, avocaţii, câteodată, e bine să ne întrebaţi ... înainte. (experienţa ne tot învată să anticipăm mai multe de cât vă puteţi dvs imagina).

E dificil de spus că nu vă veţi trezi în te miri ce proces, chiar dacă, în final, v-ar rămâne ap.

Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2016
romascanu, moderator
Cel putin teoretic, sotul supravietuitor nu pare rau intentionat.
Am discutat cu avocatul care s-a ocupat de proces, acesta sustine ca totul s-a facut ca la carte, tocmai in ideea ca ar putea fi o posibila cale de atac in viitor.
Nu s-a urmarit evitarea cu rea intentie a chemarii la mostenire. Se pare ca fata nu este de gasit deoarece nu se stie unde este, daca mai traieste, daca este in tara sau nu.

Intrebarea mea este urmatoarea : daca eu cumparam la a doua sau la a treia tranzactie dupa aceasta sentinta, era posibil sa nici nu stiu povestea, faptul ca notarul spune ca actele sunt ok pentru vanzare la momentul tranzactiei - nu reflecta realitatea din teren - o garantie pentru mine ca si cumparator ? adica orice tranzactie imobiliara inseamna si un risc pe care ti-l asumi chiar daca totul pare ok in acte ? O sentinta definitiva nu reprezinta nici o garantie ?
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2016
estpoint, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.fiica mea este casatorita cu o persoana mai in varsta ... zahioan zahioan Buna ziua.Fiica mea este casatorita cu o persoana mai in varsta ca ea cu 28 ani, de mai bine de 10 ani.Sotul ei are apartamentul pe numele lui si al fostei ... (vezi toată discuția)
Succesiune ankuta ankuta Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu situatia urmatoare: O mama cu 2 copii (fata si baiat) decedeaza si se incepe succesiunea. In timpul succesiunii ... (vezi toată discuția)
Cota parte mostenire - apartament augbarbu augbarbu Buna ziua, Numele meu este Augustin Barbu. In anul 1993, in urma decesului bunicii materne, am achizitionat printr-un contract de vanzare – cumparare, de la ... (vezi toată discuția)