avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua.Fiica mea este casatorita cu o persoana mai ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua.Fiica mea este casatorita cu o persoana mai in varsta ...

Buna ziua.Fiica mea este casatorita cu o persoana mai in varsta ca ea cu 28 ani, de mai bine de 10 ani.Sotul ei are apartamentul pe numele lui si al fostei sotii si o fiica, nefacandu-se la divortul lor nicio partajare. Intrebare: in cazul in care el moare, fiica mea mai are dreptul sa locuiasca in apartament sau va fi data afara de fosta sotie si fica ei? Va multumesc.Zah
Cel mai recent răspuns: zahioan , utilizator 06:25, 19 Februarie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiica dvs. în calitate de soție supraviețuitoare are o cotă de 1/4 din moștenire, iar fiica acestuia restul de 3/4.
În moștenire intră partea defunctului din bun/ap. (cealaltă parte rămâne a fostei lui soții, așa cum este și acum când nu a murit încă nimeni).
Care este partea lui? Teoretic, jumătate. Practic ... ne lăsăm surprinși. Pentru că aceasta (50-50%) este doar o prezumție, împotriva căreia se poate face proba contrară.
Dacă ar fi jumătate, atunci fiica dvs. ar avea 1/4 din 1/2 = 1/8 din ap.
Soția supraviețuitoare mai are și un drept de abitație asupra casei în care a locuit până la data decesului (dacă nu are niciun alt drept real de a folosi o altă locuință corespunzătoare). Acest drept de abitație se stinge la partaj, dar nu mai devreme de 1 an de la data deschiderii moștenirii (= data morții). Sau poate înceta, chiar mai devreme de 1 an, în caz de recăsătorire a soțului supraviețuitor.
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2021
romascanu, moderator
Multumesc. Am omis insa sa spun ca apartamentul a fost cumparat complet de sotul fiicei mele inainte de a se casatorii cu prima sotie.Deci prima sotie nu a prticipat cu nimic la cumpararea apartamentului. O ajuta cu ceva pe fiica mea aceasta problema? Multumesc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Întâi ați spus așa:

zahioan a scris:
Sotul ei are apartamentul pe numele lui si al fostei sotii...

Apoi ați spus așa:

zahioan a scris:
Am omis insa sa spun ca apartamentul a fost cumparat complet de sotul fiicei mele inainte de a se casatorii cu prima sotie.

Pare că v-ați răzgândit, mai degrabă decât să fi omis (sau, dacă nici dvs. nu știți exact, eu nici atât - fiindcă nu am văzut nici o hârtie).
Cota succesorală este aceeași. (cota soțului supraviețuitor în concurs cu descendenții defunctului este 1/4 din moștenire.)
Restul e matematică.
Dacă ap este numai al defunctului, atunci 1/4 din întreg = 1/4.
Dacă ap este „pe numele lui și al fostei soții”, atunci 1/4 din 1/x (unde x este partea lui din bun) = ?
Cum spuneam, teoretic partea lui este 1/2, dar practic ... ne lăsăm surprinși.

De ce nu lămurește acum problema (cât e viu și neîngropat)?
De ce? Nici eu nu stiu.Asta este situatia cateodata. In tot cazul eu va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de preempţiune al soţului supravieţuitor kanai kanai Ziua bună. Situaţia pe scurt este următoarea: proces de succesiune, 2 moştenitori (soţia supravieţuitoare şi fiica din altă căsătorie a defunctului). ... (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Mostenire de la sotie. dumitrudd dumitrudd O sa incerc sa fiu cat mai succint si va rog sa nu ma judecati dupa forma intrebarii: -sunt casatorit a 2 oara , din prima casatorie am o fata de 23 de ani , ... (vezi toată discuția)