avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediu medical dupa incetarea c.i.m.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediu medical dupa incetarea c.i.m.

Buna ziua,

Pentru o persoana care este in medical cu codul 14 si are contractul pe perioda determinata , in cazul in care nu i se mai prelungeste contractul, poate fi preluata de casa de sanatate?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 15:27, 28 Iulie 2016
OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

art.31
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
....

Prin urmare, concediul medical dupa incetarea c.i.m. va fi platit de Casa de Asigurari de Sanatate.
In situatia dvs se aplica prevederile art 62-63 din Norme 60 de aplicare OUG 158/2005 modificate prin Ordin 43/8/2016:


Art. 62.

În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie. Pentru aceste situaţii, indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii, sunt achitate în condiţiile menţinerii concediului medical pentru aceeaşi afecţiune."


Art. 63.

Prevederile art. 62 se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia s-a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.

Deci,atentie pentru ca indemnizatia aferenta concediului medical sa va fie platita de catre Casa de Sanatate ,din FNUASS (FONDUL NATIONAL UNIC DE ASIG DE SANATATE)dupa expirarea contractului pe perioada determinata,la data expirarii cim dvs aflandu-va in incapacitate temp. de munca ,ca noutate, va trebui ca concediile medicale sa fie emise pt aceeasi afectiune(neoplasm in cazul dvs) !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca pe durata determinat si concediul medical GabrielCapita GabrielCapita Sunt angajat cu contract determinat la 6 luni, am fost internat si operat in spital pentru protezare sold stanga.Intrebarea mea este In luna octombrie 2016 ... (vezi toată discuția)
Plata concediului medical elena_costasche elena_costasche daca ai avut contract de munca pe termen de 3 luni,iar pe parcurs te imbolnavesti de tuberculoza,cine plateste concediul medical,deoarece angajatorul nu mai ... (vezi toată discuția)
C.i.m. pe durata determinata si concediul medical crocolina3 crocolina3 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Sunt angajat cu un contract pe perioada determinata de 3 luni(se incheie pe 13 octombrie 2016).Din cauza unor ... (vezi toată discuția)