Buna ziua, as dori sa solicit reducerea programului la 6 ore,deoarece sunt insarcinata si e lipsa de personal,iar dpdv fizic ma simt epuizata.Cum pot sa beneficiez de reducerea programului?iar a doua problema este cum mi se va calcula indemnizatia pt crestere copil,daca aleg 85% din salariu,avand in vedere ca 6 luni am un salariu,iar 6 luni am un salariu mai mare?Va multumesc.
1. - Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 13. - În baza recomandãrii medicului de familie, salariata gravidã care nu poate îndeplini durata normalã de muncã din motive de sãnãtate, a sa sau a fãtului sãu, are dreptul la reducerea cu o pãtrime a duratei normale de muncã, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementãrilor legale.
- Prezentati angajatorului o recomandare de la medicul de familie pentru reducerea programului de lucru de la 8 ore pe zi la 6 ore pe zi.
2. Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni eligibile indiferent ca veniturile lunare difera sau sunt egale.