avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nulitate contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nulitate contract de vanzare cumparare

Buna ziua
Am nevoie de ajutor pt a sti cum sa procedez si va rog sa-mi raspundeti la doua indoieli;
faptul ca in incheierea de autentificare a contractului de vanzare cumparare se specifica ca vanzatorul a semnat cand de fapt cineva ia luat mana si a pus amprenta degetului lui in loc de semnatura (vanzatorul a suferit de pareza din decembrie 1994 pana la decesul sau in decembrie 2014 si el singur nu isi putea misca bratele) poate fi un motiv de nulitate?

faptul ca au trecut 15 ani de la incheierea contractului (ianuarie 2001) poate fi motiv de respingere a actiunii?
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2016
ana_panait, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:30, 6 August 2016
Da, poate fi un motiv de nulitate. Lipsa discernamantului, viciile de consimtamant pot fi motiv de nulitate.
Cat priveste prescriptibilitatea, trebuie analizat cazul in concreto. Trecerea timpului afecteaza calitatea dovezilor ce pot fi aduse. Luati legatura cu un jurist.
trandafir2, moderator
Faptul ca nu-si putea misca mainile nu e un motiv de nulitate.Important e daca avea discernamant, daca era lucida (sanatoasa la minte, nu la trup)si intelegea ce se intampla.Daca nu suferea de o boala mintala, contractul e ok, asa se procedeaza, se pune amprenta degetului, daca persoana nu poate semna din cauza bolii.
utilizator6 a scris:

Faptul ca nu-si putea misca mainile nu e un motiv de nulitate.Important e daca avea discernamant, daca era lucida (sanatoasa la minte, nu la trup)si intelegea ce se intampla.Daca nu suferea de o boala mintala, contractul e ok, asa se procedeaza, se pune amprenta degetului, daca persoana nu poate semna din cauza bolii.

nu prestati suficienta atentie.
eu intreb; 1.poate fi suficient motiv de nulitate faptul ca incheierea de autentificare nu se corespunde cu realitatea?
mentionez, ca in incheiere se specifica ca vanzatorul a semnat contractul cand de fapt el nu putea semna pt avea maiinile paralizate. in fapt in locul locul semnaturii vanzatorului in contract exista o amprenta digitala dar in incheiere nu se specifica ca vanzatorul a pus amprenta, ci ca a semnat. este o afirmatie falsa.
apoi, in contract se observa si alta inadvertenta; ca vanzatorul ar fi primit pretul stipulat de ............milioane ROL.nu pot sa nu ma intreb; cum a primit si a numarat acele milioane de ROL daca omul avea mainile paralizate? ce-a facut cu acei bani? caci a trait doar din pensia de boala pana a murit sarac, fara avere, in 2014

in afara de asta, acte medicale (care nu stiu daca sau aratat si la notar la semnarea contractului de v-c in anul 2001) probeaza ca vanzatorul a suferit o comotie cerebrala in 1994 in urma careia la data semnarii continua paralizat total, vederea ii era redusa, nu putea vorbi, etc. apoi, cumparatorul este persoana care il ingrijea pe vanzator. vanzatorul avea o dependenta totala, absoulta de cumparator. in viata de zi cu zi vanzatorul depindea in totalitate, 100%, de cumparator, pt a manca, pt a bea apa, pt asi face nevoile, pt igiena personala si a locuintei, pt a se face cat de cat inteles de terti, pt administrarea bunurilor si a patrimoniului, etc., etc. pt aceasta cumparatorul primea o plata lunara.
2.poate ca cineva stie, unde si cum pot afla daca acte medicale sau prezentat la notar in momentul semnarii, in general, ce acte sau prezentat la notar in momentul semnarii?

3.faptul ca au trecut 15 ani de la semnare poate fi motiv de inadmitere a unei posibile actiuni de anulare contract?

Multumesc anticipat
ana_panait, utilizator
De la cine primea plata aceea lunara? si cum numara banii vanzatoarea cand ii dadea?Nu e cumva vorba de" contract de intretinere" facut "de vanzare- cumparare", ca sa nu poata fi contestat de mostenitori? Puneti la indoiala corectitudinea notarului.?! Amprenta digitala tine loc de semnatura , deci a semnat! cei care nu stiu carte cum semneaza? tot asa, pune degetul si tot semnatura se cheama. Dupa 15 ani nu cred ca aveti vreo sansa,!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iulie 2016
ContSters344547, utilizator
utilizator6 a scris:

De la cine primea plata aceea lunara? si cum numara banii vanzatoarea cand ii dadea?Nu e cumva vorba de" contract de intretinere" facut "de vanzare- cumparare", ca sa nu poata fi contestat de mostenitori? Puneti la indoiala corectitudinea notarului.?! Amprenta digitala tine loc de semnatura , deci a semnat! cei care nu stiu carte cum semneaza? tot asa, pune degetul si tot semnatura se cheama. Dupa 15 ani nu cred ca aveti vreo sansa,!

Buna ziua
Mesajul d-voastra nu ajuta, nu lamureste vreuna din indoieli.
Vanzatorul (ca nu vanzatoarea) era tatal meu, decedat in decembrie 2014. "Cumparatorul" este fratele meu, care primea bani lunar de la mine pt ca ingrijea singur de tatal nostru in timp ce eu lucrez in strainatate. Dupa decesul tatei, in 2015 am propus dezbaterea mostenirii si impartirea, cate 50% pt fiecare dar fratele meu tot amana. In 2016 am obtinut copii de pe acte si am constatat cu stupoare ca in 2001, in timp ce eu ma aflu in strainatate, fratele meu "a cumparat" de la tata jumatate din proprietati, ramanand acum pt a fi impartit doar jumatate din averea tatei. Sunt sigura ca fratele a profitat de situatia de dependenta totala a tatei pt al obliga sa accepte vanzarea in fata notarului, sa dea din cap in semn ca da, ca este de acord si sa-l lase pe frate sa-i ia mana sa o treaca prin cerneala si sa-i puna amprenta pe contract. Tata nu se putea exprima verbal asa ca el nu putea lamuri notarului ca vrea sa vanda unuia dintre copii jumatate din avere (doua proprietati). In total tata detinea 4 proprietati, fratele meu a pus mana pe doua iar acum au mai ramas doar doua de impartit (cele de valoare mai mica).

Poate ca cineva care a trecut prin asa situatii, ori cineva cu suficiente cunostinte legale, va putea lamuri indoielile mele
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iulie 2016
ana_panait, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune daniel_fergusson daniel_fergusson cand decedatul a avut în proprietate mai multe bunuri imobile, este obligatoriu să se facă succesiunea pe toate în aceiasi actiune? (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare cumparare terren ana_panait ana_panait suntem frate si sora iar tatal nostru, acum decedat, in calitate de vanzator a acceptat sa vanda catre fratele meu un teren, a afirmat ca \"a primit\" pretul ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca in instanta un contract de vanzare-cumparare? adysava83 adysava83 Tatal meu la varsta de 85 de ani a incheiat un contract de vanzare -cumparare cu fratele meu prin care ii vindea casa in care locuia. Tatal meu a murit la 88 ... (vezi toată discuția)