avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare contract vanzare cumparare terren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare contract vanzare cumparare terren

suntem frate si sora iar tatal nostru, acum decedat, in calitate de vanzator a acceptat sa vanda catre fratele meu un teren, a afirmat ca "a primit" pretul (in fapt nu a primit nimic) si "a semnat" cu amprenta (era paralizat total) contractul de vanzare cumparare, toate acestea nu in biroul notarial in fata notarului, ci in propia casa in fata unei persoane trimisa de notar. notarul nici nu sa deplasat si nici nu la vazut vreodata pe vanzator. cumparatorul, fiul vanzatorului, sa ocupat de toate, de pregatirea tranzactiei, iar dupa aceea el a semnat in biroul notarial.
sotia vanzatorului (mama noastra) care era si cine ingrijea de tata, este dispusa sa recunoasca in fata unui judecator: ca au fost indusi in eroare pt ca sa accepte vinzarea terenului catre fiu; ca nu au primit nici un leu din pretul stipulat; ca notarul nici nu la vazut pe vanzator.
fratele i-a indus in eroare pe parinti, insistand in ca matusa (sora tatei) ar avea pretentii la acel teren si ca chiar l-ar putea obtine intr-o ipotetica judecata civila. a insistat in ca parintii "sa-i vanda" lui in mod fictiv acel terenul pt al pune la adapost de pretentiile matusii.
dupa decesul tatei a iesit la iveala faptul ca in realitate fratele doar a vrut si a reusit sa puna mana pe acel teren pt ca sa-i revina doar lui si sa nu se imparta in 3 parti (el, eu, mama) dupa decesul tatei. mentionez ca terenul ii apartinea tatei de dinainte de a se casatori cu mama.
cele expuse confirmate de marturia mamei ar fi suficiente motive pt a obtine anularea definitiva a contractului de vanzare cumparare si repunerea in situatia initiala?
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2016
ana_panait, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:18, 15 August 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
acum expun situatia reala si astept posible lamuriri
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ana_panait a scris:

[...], este dispusa sa recunoasca in fata unui judecator: ca au fost indusi in eroare [...]

Articolul 2.529
Dreptul la acţiunea în anularea actului juridic
(1) Prescripţia dreptului la acţiunea în anularea unui act juridic începe să curgă:
c) în caz de eroare ori în celelalte cazuri de anulare, din ziua când cel îndreptăţit, reprezentantul său legal ori cel chemat de lege să îi încuviinţeze sau să îi autorizeze actele a cunoscut cauza anulării, însă nu mai târziu de împlinirea a 18 luni din ziua încheierii actului juridic.
"au fost indusi in eroare" este spus nu in sensul ca ei au comis o eroare ci in sensul ca tata asistat de mama au fost inselati, pacaliti, ca sa instraineze terenul fara a primi pretul mentionat. doar tata a fost parte iar mama la asistat si la ajutat el fiind incapabil
din articolul pe care il mentionati eu inteleg ca "cel chemat de lege să îi încuviinţeze sau să îi autorizeze actele a cunoscut cauza anulării" se refera la notar s-au la alta autoritate ca nu la noi la terti. cred ca mama si eu suntem terti fata de contractul de v-c "incheiat" intre frate si tata. ca noi nici nu suntem parte si nici nu am fost chemati sa incuviintam si nici sa autorizam contractul a carui anulare dorim sa o obtinem in instante.
faptul ca ratificarea si semnarea contractului de catre vanzator nu sa facut in fata notarului, ci in fata unui angajat a notarului, poate fi considerat ca motiv legal de anulare?
faptul ca nu sa platit pretul poate fi considerat ca motiv de anulare?
cand prescrie dreptul la actiunea in anulare unui contract initiata de catre un tert fata de contract?
Ultima modificare: Luni, 15 August 2016
ana_panait, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primul meu mesaj, din celalalt topic deschis de dvs. isi pastreaza valabilitatea, atat in folosirea sintagmelor - poate fi, pot fi - cat mai ales in privinta afirmatiei - Trecerea timpului afecteaza calitatea dovezilor ce pot fi aduse.
In concret, nu stiu daca dvs. in calitate de avanzi-cauza, puteti invoca dolul si nulitatea relativa (pentru ca nu am elemente certe), doar pe baza probei testimoniale a mamei dvs. (care a-propos, depune o marturie, dar face si o marturisire, in sensul in care stia ce s-a intamplat, insa nu a spus nimic pana acum, cu alte cuvinte a participat la fapte, iar acum dupa 15 ani, va citez - este dispusa sa recunoasca in fata unui judecator - cititi un pic cu viteza mica si analizati cum suna fraza).
Pe de alta parte, nu este exclusa nici ipoteza in care tatal dvs. a dorit sa faca o donatie fiului si atunci putem fi in prezenta unui alt gen de operatiune juridica - un act simulat, o donatie deghizata sub forma unui contract cu titlu oneros - tatal dorind astfel sa-l gratifice pe fiu, cu acceptul mamei (care a si participat prin acord si prezenta, la facerea actului de vanzare) si in detrimentul dvs. - este doar o ipoteza, astfel de lucruri se intampla des. Caz in care poate opera eventual reductiunea liberalitatilor excesive. Poate! Asa ceva este posibil.
Dupa cum vedeti suntem in prezenta mai multor ipoteze de lucru, aceasta fiind si ratiunea pentru care am recomandat anterior sa - Luati legatura cu un jurist.. Pur si simplu este greu sa se pronunte cineva cu privire la sansele in instanta, in cazul supus discutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre o sucesiune si vanzare facuta de unul dintre succesori Gherghiceanu Lucia Gherghiceanu Lucia Ca sa intelegeti suntem trei frati dintre care doi de aceasi parinti iar unul din casatorie anterioara.Dupa moartea tatei s-a facut succesiunea ne-a fost dat ... (vezi toată discuția)
Partaj succesiune dupa bunici 2014Elena 2014Elena A murit bunicul meu, dupa cativa ani a murit si bunica in acelasi an cu tatal meu Fratii tatalui meu au facut succesiunea fara tatal meu, au falsificat anexa 1 ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire ana_panait ana_panait Sunt intr-o situatie cam incurcata si nu stiu cum sa procedez. Exista 15.000m de teren pe un titlu de proprietate pe numele bunicului dinspre tata (decedat ... (vezi toată discuția)