avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

cand decedatul a avut în proprietate mai multe bunuri imobile, este obligatoriu să se facă succesiunea pe toate în aceiasi actiune?
Cel mai recent răspuns: daniel_fergusson , utilizator 10:26, 20 Ianuarie 2021
Nu, se poate face si doar pentru anumite parti...
Discutati cu un notar din localitatea unde a avut ultimul domiciliu defunctul, daca exista si va intelegeti cu ceilalti mostenitori), daca nu... mergeti in instanta, la judecatoria de care apartine localitatea.
Discutati cu un avocat daca alegeti calea instantei.
trebuie mers in instanta. nu exista intelegere intru-cat din patru fii succesori doi au incheiat pe ascuns acte de vanzare cumparare cu tatal proprietar (inainte de decesul acestuia desigur) pt circa 70% din suprafatele terenurilor, ramanand doar circa 30% pt impartire. apoi cele "vandute" sunt intravilan valorate la peste 20€/m iar cele ramase sunt extravilan (pasuni) la mai putin de 2€/m. in cazul reducerii liberalitatilor excesive s-ar calcula raportat si impartire pe tipuri de suprafata ori la valoarea totala (intravilan si extravilan impreuna)?
ideea este judecarea acum, reducerea liberalitatilor si impartirea terenurilor "vandute" (se aflau pe un singur titlu de proprietate).
apoi pt suprafetele "ieftine" din extravilan (care se afla pe alt titlu de proprietate) o alta dezbatere la notar (ori in instanta) si impartirea in 4 `parti egale. ce opinati?
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2020
daniel_fergusson, utilizator
Lucrurile nu stau așa cu va doriți dumneavoastră. Înstrăinarea bunurilor pe timpul vieții este legală, și astfel nu există vânzare pe ascuns.

Reducțiunea liberalităților excesive se poate cere în instanță doar în cazul donației, sau contractului de V/C dovedit în instanță a fi donație mascată.

Un alt aspect pe care nu-l cunoașteți, este că prin reducțiune obțineți prin lege doar jumătate din cât ați fi avut dreptul dacă nu era donația.
Deci și dacă ați obține reducțiunea în instanță, nu mai poate fi vorba de împărțirea în patru părți egale, ci exact jumătate din 25%, adică ați obține numai 12,50% în loc de 25%.

Dacă bunurile au fost vândute legal prin act notarial cu clauză de întreținere, șansele să mai obțineți ceva sunt cam minime.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2020
Dapix, utilizator
Buna seara. Multumesc mult. Sunteti foarte amabil. Vin cu completari intru-cat am nevoie de cat mai multa informatie inainte de face ceva. Consideram "vanzare ascunsa" intru-cat am aflat dupa decesul tatei, cand intentionam sa deschid succesiunea, Ca exista actele de vanzare cumparare intocmite in anul 2002, cand noi ne aflam la lucru in strainatate. Ca nu sau platit preturile. Tatal vanzator nu avea cont bancar iar fiind tetraplegic nu putea primi "banii in mana". persoana care il ingrijea, totodata comportandu-se ca si curator, ori tutor (primea pensiile lui, administra banii, platea impozitele, facturile la servicii, facea cumparaturile, il spala, il imbraca/dezbraca, etc, etc, etc) asa fiind recunoscuta si acceptata din 1995 de noi si de autoritati, declara ca nu a primit nimic, nici macar nu a asistat la autentificari (facute in aceiasi zi, aceiasi ora, acelasi notar) si a fost amenintata si obligata sa nu ne informeze pe noi, ceilalti fii.
Persoana care il ingrijea fiind totodata ca si curator (tutor), fara a fi recunoscut asa de instanta dar recunoscuta ca persoana de incredere, curator, tutor, de noi, de factorul postal, de primarie, de vecini, etc, etc, spune ca fratii au avertizat-o de ceea ce vor face, Au obligat-o sa taca si apoi au venit cu doua doamne necunoscute, de la notar probabil; care i-au luat mana paralizata, i-au trecut degetul prin tus si i-au pus amprenta pe hartii. A vazut totul prin fereastra, din camera alaturata. Pana acum a tacut din teama sa nu ramana fara venituri (primea un salar pt ingrijirea tatei) dar si din teama sa nu fie batuta de ceilalti frati
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2020
dan_plescan, utilizator
interventie moderator
pe acest forum, nu pot exista mai multe conturi ale aceluiasi utilizator, va trebui sa va hotarati pe care il pastrati,
daca va uitati parola, aveti posibilitatea sa o recuperati, nu va faceti alt cont.

Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Nulitate contract de vanzare cumparare ana_panait ana_panait Buna ziua Am nevoie de ajutor pt a sti cum sa procedez si va rog sa-mi raspundeti la doua indoieli; faptul ca in incheierea de autentificare a contractului ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare cumparare terren ana_panait ana_panait suntem frate si sora iar tatal nostru, acum decedat, in calitate de vanzator a acceptat sa vanda catre fratele meu un teren, a afirmat ca \"a primit\" pretul ... (vezi toată discuția)
Succesiune daniel_fergusson daniel_fergusson Buna ziua Expun si eu problema mea si va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi, indicatii In 1994 tatal meu sa inbolnavit grav si de atunci a ramas paralizat ... (vezi toată discuția)