avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara - apel
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara - apel

Buna ziua,

In octombrie 2015 am deschis un proces pentru stabilirea pensiei alimentare.
Situatia a fost urmatoarea: copilul nascut in urma unei relatii de concubinaj in 2001 a fost recunoscut de tata abia in 2010. A inceput sa contribuie la intretinerea copilului cu 250 lei in august 2011. Datorita faptului ca este cetatean strain in decembrie 2011 a obtinut viza de sedere in RO ca membru al cetateanului roman minor. (strainul parinte al cetateanului roman minor, daca face dovada faptului ca minorul se afla in intretinerea sa sau ca exista obligatia platii pensiei de intretinere). Astfel a continuat sa plateasca lunar 250 lei ulterior 300 lei. Pana in 2011 a locuit in Ro cu viza pentru afaceri.
Anul trecut am cumparat un apartament si i-am solicitat ajutorul penrtu ca efectiv nu mai aveam bani pentru a zugravi aparatamentul. Apartamentul a fost platit integral de mine. Mi-a dat ….3500 lei in ( in august 1500 si in septembrie 2000) ca avans pensie alimentara pana in septembrie 2017. Am discutat cu el si i-am spus ca nu e momentul sa nu mai plateasca (suma era oricum stabilita de el) deoarece am nevoie de acei bani pentru a plati meditatiile copilului.
Am deschis process pentru stabilirea pensiei alimentare. Initial pentru ca nu am avut bani nu am angajat avocat, asa ca cererea a fost formulata intr-un mod simpu de catre mine. Cand a sosit intampinarea deja doream sa renunt pentru ca in inatmpinare solicita instantei sa respinga cererea mea deoarece forta colectiva a statului nu poate interveni cand exista o executare de bunavoie a unei obligatii, ba chiar a platit la solicitarea mea o suma ce reprezinta un avans pe mai mult de un an si ca nu realizeaza venituri. Asa ca am trimis la judecatorie o cerere de renuntare care ulterior am aflat ca trebuie sa o mentin sau nu in fata instantei.
Convinsa de o prietena la primul termen nu am renuntat si am mers mai departe. La primul termen nu am avut avocat. Ulterior am angajat avocat.
Numai ca cererea a fost respina dupa doua amanari ale pronuntarii. Acum astept motivarea care …. intarzie .
Credeti ca am sanse sa castig la apel?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 23:33, 28 August 2016
adina_n a scris:

Mi-a dat ….3500 lei in ( in august 1500 si in septembrie 2000) ca avans pensie alimentara pana in septembrie 2017. Am discutat cu el si i-am spus ca nu e momentul sa nu mai plateasca (suma era oricum stabilita de el) deoarece am nevoie de acei bani pentru a plati meditatiile copilului.
Am deschis process pentru stabilirea pensiei alimentare. Initial pentru ca nu am avut bani nu am angajat avocat, asa ca cererea a fost formulata intr-un mod simpu de catre mine. Cand a sosit intampinarea deja doream sa renunt pentru ca in inatmpinare solicita instantei sa respinga cererea mea deoarece forta colectiva a statului nu poate interveni cand exista o executare de bunavoie a unei obligatii, ba chiar a platit la solicitarea mea o suma ce reprezinta un avans pe mai mult de un an si ca nu realizeaza venituri.

Ce șanse să aveți în APEL, dacă omu' a plătit benevol în avans până în sept-2017`?

Dacă nu realizează venituri cu caracter permanent, obligația maximă care i se poate impune este de maxim 231 lei.
Doamna solicitati instantei sa dispuna adrese catre directia de taxe si impozite locale, anaf, vedeti daca are proprietati pe numele lui, societati, spatii inchiriate. Plata celor 2 transe de bani nu are nicio legatura cu pensia de intretinere. Acelea au fost, eventual, sume cu care omul a dorit sa participe intr-un anumit moment la o viata mai buna a copilului. Dvs trebuie oricum, daca aveti date in acest sens, sa solicitati majorarea pensiei.
Legea romana e oricum minunata. Pe spatele copilului unii tati traiesc din penalitatile obtinute de la mame, altii obtin cetatenie si/sau drept de sedere. Ce primeste copilul in mult trimbitatul lui interes superior? Praful de pe toba!
Stimate user,
Lucrurile sunt simple. Debitorul obligatiei de intretinere si-a indeplinit obligatiile anticipat, el facand precizarea ca face o plata anticipata. Parerea mea era ca mai bine ii explicati tatalui ca aveti nevoie de bani de meditatii pentru cel mic. Colaborati cu tatal in acest sens, parerea mea este ca apelul este ca si pierdut si riscati sa platiti si cheltuieli de judecata.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2016
againstPAS, utilizator
proastasatului a scris:

Plata celor 2 transe de bani nu are nicio legatura cu pensia de intretinere. Acelea au fost, eventual, sume cu care omul a dorit sa participe intr-un anumit moment la o viata mai buna a copilului.

Citatul de mai sus reprezintă un SFAT TOTAL FALS, GREȘIT, ERONAT`!!

Art. 533 din NCC dă baza legală pentru plata anticipată (în avans) a pensiei de întreţinere:

(1) Pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.

(3) De asemenea, părţile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanţa de tutelă poate hotărî ca întreţinerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreţinere ale celui îndreptăţit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreţinerea, în măsura în care debitorul întreţinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligaţii.
Ei lasati, ce conteaza ca tatal a precizat exact scopul cu care faca plata cand stie mai bine doamna PS ca de altfel alta a fost intentia tatalui.

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident? Miki&dede Miki&dede # Mihaela 07mai 2018 Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere: care e cota corectă când părintele nerezident mai are un copil din căsătoria actuală? Dalinacristina Dalinacristina Buna ziua. Va rog sa ma ajutați cu o speță. Tatăl are 2 copii, unul din prima căsătorie, major, la facultate, 20 ani, si o minora din a doua căsătorie. ... (vezi toată discuția)
Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)