avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident?

# Mihaela 07mai 2018
Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata lunara. Din data de 14.06.2018pana in data de 30.08.2018fetita va sta la tatal ei .....intrebarea mea este daca legal sotul meu adica tata minorei poate sa intrerupa plata pensiei alimentara pe tot parcursul lunilor in care fetita este la tata. Tin sa precizez ca mama fetitei nu contribuie cu absolut nimic in aceasta perioada..va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Corect ar fi sa nu mai achite. Dar in practica au fost situatiii cand parintele obligat la plata pensiei a fost chemat la poliție sa dea cu subsemnatul pentru neplata pensiei in perioada respectiva. Asta deoarece in hotărârile judecătorești nu se precizează ca pensia nu se mai achita in perioada in care copilul este la parintele obligat sa plătească pensie. Nici vorba sa plătească celălalt părinte ceva
Menționez ca tatăl copilului locuiește in străinătate,unde totodata o sași petreacă vacanța si propriul copil!va Multumesc pt răspuns!
Pensia alimentara este un drept al copilului nu al parintelui. Normal ca in perioada vacantelor, daca copilul e la nerezident nu se plateste nimic.
Pastrati bonuri si tot ca sa dovediti cheltuielile cu minorul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă hotărârea judecătorească nu prevede explicit că în perioada cât copilul este în vacanţă la celălalt părinte, acesta nu datorează întreţinere pentru copil, părintele la care este stabilit domiciliul copilului este îndreptăţit să ceară aceste sume pentru perioadele respective. Vorbim de prevederile legale, nu de ce credem noi că e corect. Instanţa e cea care stabileşte obligaţia şi nu o putem combate nici măcar cu argumente logice şi normale.
De asemenea, daca hotararea judecatoreasca nu prevede explicit contul unde se va face plata, tatal poate sa pastreze chitantele pentru tot ce a cheltuit si la sfarsit sa dovedeasca ca suma a fost platita insa direct copilului.
Sau, poate sa deschida un cont pe numele copilului cu el drept imputernicit si sa voreze acolo sumele aferente pe care apoi sa le cheltuie pentru copil si sa le justifice cu bonuri pentru perioada in care este la el.
Vorbim de prevederile legale, nu de ce credem noi că e corect.

Exact, iar prevederile legale spun ca tatal va plati o pensie alimentara in valoare de...suma fixa sau procent. Daca tatal vireaza mamei banii, din ce va hrani si imbraca copilul cat este la el?
In plus, s-a stabilit o anumita suma, sa cheltuie dublu in perioada respectiva nu ar insemna ca se incalca ce s-a hotarat in instanta? Si asta tot o prevedere legala este Martonze.
Tatal nu datoreaza nimic mamei in perioada in care copilul este la el.
Ii da mail si o informeaza ca a virat pensia in contul x care e al copilului si ca au fost urmatoarele cheltuieli si ataseaza bonurile. Poate sa o intrebe si daca ea considera ca e cazul sa participe financiar cat e copilul la el.
Atat. Apoi mama va trebui sa ceara in instanta o pensie care deja a fost platita si de care a fost informata ca a fost platita daca are chef de scandal si sa explice din ce dorea sa ii fie intretinut copilul in luna in care ea a refuzat sa participe la cresterea lui, din punct de vedere financiar.
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2018
When, utilizator

Alte discuții în legătură

Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)
Este legal sa foloseasca fosta sotie pensia alimentara pentru ... MoisanMarcel MoisanMarcel Este legal sa foloseasca fosta sotie pensia alimentara pentru asi plati facultatea ???Am probe ,bonul . (vezi toată discuția)
Solicitare instanta marire pensie de intretinere la nivelul venitului din tara de rezidenta galaoan galaoan Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie. 2 persoane divorteaza in 2012 au un copil minor si instanta il incredinteaza mamei, iar copilul pleaca cu mama in ... (vezi toată discuția)