avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Solicitare instanta marire pensie de intretinere la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Solicitare instanta marire pensie de intretinere la nivelul venitului din tara de rezidenta

Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie. 2 persoane divorteaza in 2012 au un copil minor si instanta il incredinteaza mamei, iar copilul pleaca cu mama in strainatate la rezidenta acesteia. Instanta stabileste ca tatal sa plateasca pensie alimentara 150 lei. Dupa 1 an copilul revine in vacanta in tara si nu mai vrea sa se reintoarca la mama. Se incredinteaza legal copilul tatalui si se stabileste in martie 2016 ca mama sa plateasca pensie la nivelul salariului minim pe economie din Romanie, 190 lei( mama a depus documente doveditoare ale veniturilor din tara de rezidenta). Tatal a deschis recurs si solicita ca pensia alimentara sa fie calculata, raportat la nivelul salariului minim pe economie din tara de rezidenta a mamei. Instanta solicita din nou documente de la mama, cu toate ca acestea exista la dosar, iar situatia mamei nu s-a schimbat. De mentionat ca intre timp minorul a implinit la 1 aprilie 18 ani. Intrebarea este: se poate stabili cuantumul pensiei alimentare la nivelul salariului minim din tara unde lucreaza mama, atata timp cat aceasta lucreaza in agricultura, cu contract de munca de 155 zile/an, primind pentru perioada lucrata 400euro/ luna( cand lucreaza) ?. Instanta solicita acum inclusiv contul bancar al mamei, E normal? Mentionez ca mama a trimis primei instante toate documentele doveditoare eliberate de institutiile abilitate in tara de rezidenta( inclusiv documentele din somaj si concedii medicale), documente traduse in romana. Mama trimite in continuare pensia alimentara copilului, direct in contul acestuia( de la implinirea varstei de 18 ani), tatal nemaiavand acces la bani. Cand banii se primeau de tata, acestia nu erau folositi de copil si in interesul copilului ci pentru plata facturilor. De cate ori cerea copilul bani, tatal spunea: nu am bani, trebuie sa platesc facturi, sa-ti dea mama-ta ca are( atunci mama ca sa-si ajute copilul trimitea si alti bani, care ajungeau prin intermediari direct la copil). Mai poate cere parintele majorarea pensiei, atata timp cat copilul este major?
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 17:05, 17 Iunie 2016
Daca copilul este major, atunci el va trebui sa solicite instantei majoararea pensiei de intretinere daca este cazul.
Parintele a deschis cererea de majorare inainte de a fi copilul major, deci avea acest drept.
Nu cred ca e cazul sa se deschida o alta actiune cata vreme cea existenta (cu acelasi obiect) nu a fost solutionata.
Banii nu trebuiau sa ajunga la copil ci la cel care il intretinea, deci plata facturilor (gaze, curent electric, apa, etc) era prioritara fata de solicitarea copilului.


Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2016
mirebire, utilizator
Car3men: copilul era minor cand tatal a facut recurs, dar intre timp copilul a devenit major. intrebarea mea e:
se poate stabili cuantumul pensiei alimentare la nivelul salariului minim din tara unde lucreaza mama, atata timp cat aceasta lucreaza in agricultura, cu contract de munca de 155 zile/an, primind pentru perioada lucrata 400euro/ luna( cand lucreaza) ?.

Banii au ajuns la tata pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului, dar nu au fost folositi in interesul copilului( carti, imbracaminte, etc) ci la plata facturilor casei. Vi se pare normal? Fiind fetita are si alte nevoi personale pentru care tatal a refuzat sa-i dea bani, ca el trebuie sa plateasca facturi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2016
gi-jane2, moderator
galaoan a scris:

Banii au ajuns la tata pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului, dar nu au fost folositi in interesul copilului( carti, imbracaminte, etc) ci la plata facturilor casei. Vi se pare normal?

da, la 190 de lei pensie de intretinere, imi pare normal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara flori2009 flori2009 Buna seara! As dori o lamurire, mai precis, tatal caruia instanta i-a stabilit o pensie alimentara, s-a stabilit in strainatate si nu a mai platit pensia (de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Ionut888 Ionut888 As vrea sa stiu ce poate sa faca mama-mea impotriva lui tatal-meu.Tatal meu nu a platit pensia alimentara decat 2 luni de cand s-a despartit de mama-mea,in ... (vezi toată discuția)
Adoptie : japonez-roman anamaria katoh anamaria katoh bunna ziua ,am o intrebare in legatura cu adoptia fiului meu (dintr o casatorie anterioara ,tatal roman) .Actualul sot cetatian japonez poate sa imi infiieze ... (vezi toată discuția)