1. Pentru adeverinta de vechime pentru perioada desfasurata intre 2007 si 01.01.2011 va puteti adresa ITM-ului in raza caruia fostul angajator a avut sediul social.
2. Incepand cu 01.01.2011, adeverinta de vechime este eliberata de catre angajatori la solcitarea scrisa a salariatului/fostului salariat.
Dupa acesta data , in măsura în care, din motive obiective, angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera un astfel de document, ITM-ul poate elibera doar un extras REVISAL, care nu face dovada vechimii in munca .
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
3. Pentru nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca decatre un angajator poate fi sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca si/sau Inspectia Muncii.
4. De asemenea, puteti promova o actiune in instanta pentru a va reconstitui vechimea in munca in situatia in care angajatorul a declarat mai putine zile lucrate de dvs.
Actiunea o puteti depune la Tribunalul in raza caruia domiciliati sau aveti locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.