avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... adeverinta de venit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

adeverinta de venit

Buna seara am si eu o intrebare eu am lucrat la o firma iar din cauza angajatorului am plecat de la acel loc de munca dar acest angajator nu a vreut sa imi primeasca demisia si mi-a incheiat contractul de munca prin neprezentarea a 3 zile la locul de munca.Dar intrebarea mea este alta eu am lucrat la aceasta firma din 2007 pana in septembrie 2014 si de cand am plecat de la acea firma pana in prezent i_am cerut angajatorului adeverinta de vechime si bineinteles ca pana in prezent nu a binevoit sa o dea si pe data de 18 iulie 2016 am fost la casa pensiei si am luat acea adeverinta unde am descoperit ca angajatorul nu imi platea cotizatia lunara catre stat asa cum trebuia adica 20,21 de zile pe luna ci imi platea 1,5 8 15 sau cel mult 16 zile pe luna,eu muncind zi de zi cate 10, 15,18 ore pe zi desi norma era de 8 ore pe zi 40 ore pe saptamana si bineinteles angajatorul cotiza la stat doar cu cateva zile din luna.Va rog sa ma indruma-ti sau sa imi dati un sfat unde ar trebui sa merg sau ce ar trebui sa fac sa imi iau acele zile in care angajadorul nu a bine voit sa imi treca zilele respective de munca si bineinteles tot din vina angajatorului am plecat si cu aceste zile vor iesi multe nereguli la iveala din parte angajatorului fata de un angajat.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:38, 30 Iulie 2016
1. Pentru adeverinta de vechime pentru perioada desfasurata intre 2007 si 01.01.2011 va puteti adresa ITM-ului in raza caruia fostul angajator a avut sediul social.

2. Incepand cu 01.01.2011, adeverinta de vechime este eliberata de catre angajatori la solcitarea scrisa a salariatului/fostului salariat.

Dupa acesta data , in măsura în care, din motive obiective, angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera un astfel de document, ITM-ul poate elibera doar un extras REVISAL, care nu face dovada vechimii in munca .

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

3. Pentru nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca decatre un angajator poate fi sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca si/sau Inspectia Muncii.

4. De asemenea, puteti promova o actiune in instanta pentru a va reconstitui vechimea in munca in situatia in care angajatorul a declarat mai putine zile lucrate de dvs.
Actiunea o puteti depune la Tribunalul in raza caruia domiciliati sau aveti locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj valentina87 valentina87 imi trebuie o viza din data de23.08.2010 de cand m-am angajat pana la data de 01.01 2011,nu am carte de munca decat o adeverinta de la angajator cu contract de ... (vezi toată discuția)
Revisal ContSters48681 ContSters48681 Am fost la ITM sa cer un revisal de la data de1.01.2011 pana in prezent. Exact cum scrie in cartea de munca toate modificarile, anuale, lunare. Am platit cei ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime miki-miki miki-miki Cum pot obtine adeverinta de vechime pentru perioada 2011-2013 de la firma unde am lucrat din 2000 pana in iunie 2013 ? mentionez ca in feb 2013 s-a schimbat ... (vezi toată discuția)