avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Posibilitatea creditorului de a impune un preț minim ...
Discuție deschisă în Executare silită

Posibilitatea creditorului de a impune un preț minim de adjudecare

Poate creditorul impune ca vânzarea la licitație a unui imobil urmărit silit să nu se facă sub un anumit preț ? De exemplu, o bancă specifică în cererea de executare adresată executorului ca adjudecarea să nu aibă loc la un preț sub 75% din valoarea imobilului. E legală solicitarea băncii? Dacă da, care e temeiul legal (articolul de lege) care permite asta?
Cel mai recent răspuns: Florin-Marius , utilizator 16:46, 23 Octombrie 2022
Buna ziua,

Nu, nu poate impune un pret minim de adjudecare.

CAPITOLUL II
Urmărirea imobiliară

SECŢIUNEA a 4-a
Vânzarea la licitaţie publică

Art. 845

Efectuarea licitaţiei

(1) Vânzarea la licitaţie se face în mod public. Ea începe prin citirea de către executor a publicaţiei de vânzare şi a ofertelor primite până la acea dată.

(...)

(8) În cazul în care nu este oferit nici preţul la care imobilul a fost evaluat, vânzarea se va amâna la un alt termen, de cel mult 30 de zile, pentru care se va face o nouă publicaţie, în condiţiile art. 838. La acest termen, licitaţia va începe de la preţul de 75% din preţul de pornire al primei licitaţii. Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei şi există cel puţin 2 licitatori, la acelaşi termen, bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit, dar nu mai puţin de 30% din preţul de pornire al primei licitaţii. Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia. În conţinutul publicaţiei de vânzare întocmite pentru cel de-al doilea termen vor fi inserate, sub sancţiunea nulităţii, toate aceste menţiuni privind modul de stabilire a preţului de adjudecare a imobilului la al doilea termen.

(9) Dacă nici la a doua licitaţie imobilul nu a fost adjudecat, la cererea creditorului, executorul judecătoresc va putea stabili o nouă licitaţie, în condiţiile prevăzute la alin. (8). La termenul stabilit la alin. (8), licitaţia va începe de la preţul de 50% din preţul de pornire al primei licitaţii. Dacă nu se obţine acest preţ şi există cel puţin 2 licitatori, bunul va fi vândut, la acest termen, la cel mai mare preţ oferit, chiar dacă acesta din urmă este mai mic decât valoarea creanţei ori a garanţiei. Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de pornire al acestei licitaţii. În conţinutul publicaţiei de vânzare întocmite pentru cel de-al treilea termen vor fi inserate, sub sancţiunea nulităţii, toate aceste menţiuni privind modul de stabilire a preţului de adjudecare a imobilului la al treilea termen.


Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iulie 2016
Dana Fatol, Avocat
Mulțumesc!
In schimb am inteles ca bancile practica urmatoarea strategie: cu 5 min inainte de inceperea licitatiei, stiind deja ofertele pe care le-a primit executorul, suspenda executarea.

Din pacate se intampla, intrebarea este cum putem actiona astfel incat sa nu mai aplice aceasta strategie banca daca nu ii ies banii pe care ii doreste din vanzarea unui imobil prin executare silita?
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2022
Florin-Marius, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licitatie primarie kgkg kgkg Pentru neplata impozitului, o proprietate a fost scoasa la licitatie cu pretul de 60.000lei, la licitatie nu s-a prezentat nimeni. Ulterior a fost scoasa cu ... (vezi toată discuția)
Participare la licitatie executare silita Romeo Valentin Romeo Valentin Buna ziua Am calitatea de creditor, daca solicit a se vinde la licitatie prin executere silita un imobil, pot participa la licitatie ?\\ Daca cei care ... (vezi toată discuția)
Cui ii revine casa Justitiarul711 Justitiarul711 O persoana gireaza cu casa un imprumut la banca . Achita din datorie o suma considerabila dupa care cand ajunge la suma de 17.000 lei pleaca in strainatate si ... (vezi toată discuția)