avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modalitatea de calcul al diferentelor pentru apa rece ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modalitatea de calcul al diferentelor pentru apa rece se schimba de la an la an !

Am făcut rost de Listele de Cheltuieli lunare ale blocului nostru. Răsfoindu-le, am găsit modalități de calcul diferite de la an la an pentru consumul de apa rece - mai bine zis calculul pentru pierderile (diferențele) de apa rece.
Pana-n Iunie 2015 au trecut suma de X lei de apartament ca și Cota-Parte.
Din Iulie 2015 au trecut suma de X lei de persoana ca și Cota-Parte.
Nebunia continua ... Din Martie 2016 au trecut iar suma de X lei de apartament Cota-Parte, schimbând regula după bunul plac.
Precizez ca în Adunarea Generala nu s-a hotărât schimbarea asta de la an la an a modalității de calcul a diferențelor de apa, ceea ce e ceva S.F. !
Pana la urma, care e modalitatea de calcul a diferențelor de apa - pe persoana sau pe apartament ? Eu știam ca legea spune ca se calculează pe persoane !
Ce mai putem face, acum, după ce am descoperit aceste aberații (calcule ne-unitare, făcute "după ureche") ?
Cum aveți voi, ceilalți, calculul făcut în Asociațiile voastre, pentru ca la noi totul e la mica înțelegere, după "cum bate vântul" ?
Va multumesc ambilor pentru detaliile tehnice date in acest domeniu. Oricum, si eu sunt de acord ca ar trebui sa se caute o modalitate mai echilibrata, sa nu umfle sumele pentru cei cu mai multe persoane, dar nici pentru cei cu 1 persoana !
Adam Grecu
a scris:

Un raspuns foarte bine argumentat oferit de catre doamna moderatoare - numai bun pentru @asa123 care, mai nou pe forumul nostru, încearcă - desi nu vine cu argumente, sa denigreze munca celor de la asociatia din care face parte.
Nu e normal pentru un Condominiu sa tot schimbi legile după cum bate vântul ... e asa greu sa lași un sistem anume de calcul ? De-asta nu mai are nimeni încredere în șefii Asociațiilor și nu vin mai deloc la Adunările Generale !
Din acest motiv întreb: dvs. când ati participat ultima data la lucrarile unei AG? Ati incercat sa discutati aceasta problema acolo ca sa puteti lua o hotarare cat de cat in cunostinta de cauza, adica in mod democratic. Daca mergem pe ideea ca cum bate vantul si ca nimeni nu mai are incredere, mai bine stati acasa pitit undeva si nu mai comentati nimic.
Tot ce aveti de spus, spuneti, discutati, hotarati in AG, altfel este pierdere de vreme.

Pentru a nu ma mai lua la rost fara vreo motivatie, eu atât spun: am avut enorm de multe probleme de legalitate cu conducatorii vechi si noi ai Asociatiei, care sunt de o incompetenta crasa, dar pe deasupra ne mai si pagubesc rau de tot.
Cum sa putem sa ne implicam, daca avem conducatori de Asociatie care incalca legile chiar si in privinta Adunarilor Generale: www.avocatnet.ro/content/for...
ATENTIE ! Ce ati citit dvs. se întâmplă din 2014 pana azi, in ultimii 3 ani s-au desfășurat Adunări Generale Reconvocate încălcându-se multe articole din Legea 230/2007, noi găsind si zeci de Împuterniciri ilegale (nedatate, fără semnături, etc.), pe care vi le voi arata după ce le scanez !
Referitor la acest aspect, va rog sa nu ma certați, pentru ca sunt prea multe dovezi care arata ca in Asociația noastră totul e relativ, si ca proprietarii sunt conduși de oameni ce "guvernează" după legi proprii.
Domnule Adam Grecu, sper ca va retrageți declarația precum ca "Userul @asa123 încearcă - deși nu vine cu argumente, sa denigreze munca celor de la asociația din care face parte." Cumva stiti ce argumente am eu in privinta celor care conduc Asociatia, sa ma acuzati de ceva rau ? Dejka si noul Primar a trimis Corpul de Control la Asociatia noastra, pentru ca s-au inmultit abuzurile, si a sosit timpul sa nu mai stam cu mâinile in san, inclusiv problema cu diferentele imense la apa !
Din aceasta cauza spun ca angajatii din conducerea A.P. mai bine ne-ar parasi, pentru ca nu cunosc deloc legislatia din domeniu, incalcand grav orice principiu.
Dovada sta si in aceste schimbări de regulament al calcului pierderilor de apa, de la an la an altele (se fac experiențe și acum ?).
Le e greu sa stabilească definitiv o modalitate de calcul ?
Ultima modificare: Luni, 1 August 2016
asa123, utilizator
Bună seara! Bun răspunsul dumneavoastră! Am o întrebare: cei cu zero persoane au consum, poate și 1 mc sau peste, însă nu intră în calculul diferențelor de apă. Programul Ebloc, spune admin. nu permite bifarea lui zero persoane, în coloana pierderi de apă. Ori nu știe să folosească programul ori știe și atunci se forțează transformarea lui zero persoane în 1 personă, doar pt pierderi (doar consumă poate și mai mult decât persoanele care nu se dau a fi zero). Dacă este zero în listă la ,,nr. persoane,,, de la ce index (care rar arată zero mc) se pleacă pentru a intra și el în rândul celor care plătesc ,,pierderi de apă...,, Mulțumesc frumos!

(editare citat integral)
Ultima modificare: Miercuri, 9 August 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@DaniSarah,
Un sfat: nu este nevoie sa citati tot mesajul; faceti referire la user si citati, doar ce credeti ca are relevanta pentru continuarea discutiilor; am observat acest lucru la mai multi useri, desi textul original la care face referire si pe care-l citeaza este la doua randuri, mai sus...
Ok ! Am observat implicarea Dvs. in forum si chiar ma bucur pentru asta.
In legatura cu situatia de zero persoane si consum de apa - s-a mai discutat, chiar saptamana trecuta si in principiu sunt de acord cu Dvs. Adica, daca ai declarat zero persoane, nu inseamna ca tre' sa declari zero consum de apa. Sunt situatii si situatii care cu destul de mare greutate le poate gestiona asociatia:
- familie compusa din 3 persoane, solicita pe data de 28.05 2023, scaderea nr. de persoane pe luna iunie 2023, de la 3 la 0; dar, de plecat efectiv din locuinta, pleaca pe data de 10 iunie; ei, in aceasta perioada (legea permite 15 zile, da ?), aceasta familie consuma 2 - 3 mc de apa, ca asta-i normalul... cum tre' sa "judece" asociatia in acest caz?
- in blocul / scara in care locuieste aceeasi familie (cu zero persoane), are loc o avarie si se duc la canal 10 - 13 mc de apa - diferente pe care asociatia, conform regulamentului propriu, trebuie sa le repartizeze tuturor proprietarilor proportional cu cpi - (cota-parte indiviza de proprietate); si chiar asa procedeaza; se afiseaza lista de plata si la rubrica diferente, omului plecat in concediu (cel cu cererea de scadere a nr. de persoane), ii apare o suma pe rubrica respectiva; de cele mai multe ori, oamenii accepta situatia, dar vine unul mai atent cu cheltuielile sale si zice - pai eu am fost in concediu, am lipsit, din ce cauza mi se repartizeaza cheltuieli la pierderi...?
Acestea sunt doar doua din situatiile posibile, dar va garantez ca sunt mai multe. Mult mai multe !
Sa revenim la administratorul Dvs. @DaniSarah,
Asociatia dvs. foloseste un program de gestiune a as. prop. pe care il folosesc si eu.
Concret. cum se poate gestiona o situatie ca ce-a descrisa de Dvs. sau mai bine cum procedam noi:
- in situatia contorilor am pus un contor cu denumirea de Regulament; ei acestui contor i se pot da indecsi, functie de una dintre situatiile descrise mai sus. Sigur si repet, conf. unei proceduri prevazute in Regulamentul de gestionare a diferentelor. Acest Regulament este intocmit de catre com. ex., discutat si aprobat de catre AG;
- cheltuiala cu diferentele se poate repartiza si "pe automat" , prin separarea facturii de apa potabila-canal in doua rubrici: o rubrica pe normal si o alta rubrica pe diferente - fiecare pozitie repartizandu-se pe lista de plata separat: prima pe contori (consum efectiv) si cealalta, valoarea diferentelor, pe cpi.
Deci se poate si nu este complicat si avem si "acoperirea" in lege.
Si va mai spun un lucru si inchei, fara a considera discutia terminata definitiv: esentiala in multe "povesti" si intamplari la as. proprietari, este comunicarea si informarea. In acest fel, va spun sincer, dispar 80-90% dintre discutiile neprincipiale dintre proprietari si asociatie. Sigur, au sa mai ramana alte si alte situatii de clarificat, dar iacata, mai avem si forumul, cat si alte metode de clarificare.
Stima!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cheltuiala cu diferentele se repartizeaza cum zice legea in vigoare, 196/2018, legea 230/2007 a fost abrogata, nu se mai aplica si nici "regulamentele" aditionale facute in baza acelei legi.
Articolul 82
(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare.
[ link extern ]

In cazul in care exista consum la o proprietate declarata cu "zero" persoane, diferentele se impart pe o fractiune direct proportionala cu consumul mediu pe acel apartament. Adica se calcueaza cam ce cantitate revine unei persoane din acea locuinta pe luna, ca medie calculata pe mai multe luni si se compara cu cantitatea gasita in "neregula". Va iesi un numar de persoane x,y . La care se va raporta acea diferenta.

Si la noi in asociatie se foloseste E-bloc si se impart acele diferente pe numarul de persoane. Nu se intimpla in fiecare luna acest lucru. Luna trecuta, de exemplu, am platit exact ce am consumat, vreo 7 mc/luna, 2 persoane.

Ultima modificare: Miercuri, 9 August 2023
latka, utilizator
Mulțumesc!

Ultima modificare: Miercuri, 9 August 2023
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)