avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Leasing imobiliar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Leasing imobiliar

Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema referitoare la un leasing financiar imobiliar:
-la inceperea leasingului s-a incheiat contractul pe valoarea de totala in suma de 750.000euro + TVA. Au fost platite ratele cu TVA, iar acum s-a incheiat anticipat contractul, intocmindu-se factura pe valoarea reziduala cu TVA: taxare inversa.
Intrebarea este :
- pe ce valoare se va incheia contractul de vanzare-cumparare a imobilului, in fata notarului? pretul de vanzare fiind valoarea reziduala?

Dupa incheierea contractului cu banca, noi vom instraina imobilul.
Intrebarea este:
- vom emite factura cu taxare inversa??

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: MihaiPetru , utilizator 11:13, 3 August 2016
Buna ziua!

Voi raspunde la prima intrebare: in acest caz, contractul de vanzare-cumparare este un contract accesoriu al contractului de leasing. Bunul va fi achizitionat in conformitate cu prevederile legii speciale, in acest caz ORDONANŢA GUVERNULUI Nr. 51/1997*) din 28 august 1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing - republicata. Conform art. 2, lit c) din Ordonanta, "valoare reziduală reprezintă valoarea la care, după achitarea de către utilizator a tuturor ratelor de leasing prevăzute în contract, precum şi a tuturor celorlalte sume datorate conform contractului, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului către locatar/utilizator şi este stabilită de părţile contractante".
Prin urmare, valoarea care va fi mentionata in contractul de vanzre-cumparare va fi valoarea reziduala. Pentru claritate, mentionati in preambulul contractului de vanzare cumpare ca prezenta operatiune este efectuata in considerarea contractului de leasing nr... (adica veti avea grija sa faceti legatura intre contractul de leasing si cel de vanzare-cumparare).

Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva deductibil contracte de leasing bbn_1982 bbn_1982 Buna. Am cumparat o masina in leasing inainte de 01.05.2009. Pot sa deduc tva-al aferent, sau numai firma de leasing il poate deduce? (vezi toată discuția)
Prelungire leasing auto ContSters108643 ContSters108643 Buna ziua, Avem pe firma, un contract de leasing auto cu valoare reziduala. Cu 30 de zile inainte de expirarea acestuia, s-a solicitat prelungirea lui, atat ... (vezi toată discuția)
Valoare reziduala cuprinsa in rata diana81 diana81 Sunt nedumerita daca am valoarea reziduala prinsa in rata si primesc factura in fiecare luna cu rata si valoarea reziduala TVA AFERENT VALORII REZIDUALE ... (vezi toată discuția)