avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce act trebuie pentru a dovedi la pensionare ca am ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce act trebuie pentru a dovedi la pensionare ca am trait la Targu Mures?

Buna ziua.
M-am nascut la Targu Mures si am trait 44 de ani acolo.M-am mutat in anul 2000 la Salonta.In cartea mea de munca apare ca am lucrat neincetat la Tg.Mures.Mai am nevoie de alt document doveditor la cererea mea de pensionare?
Cel mai recent răspuns: judit2000 , utilizator 10:30, 2 August 2016
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti nevoie de adeverinta de la politie privind domiciliul pe care l-ati avut.

Normele de aplicare a Legii nr.263/2010:

ART. 54
(1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipatã parţialã, fãrã penalizare, cu cel mult 2 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevãzute în anexa nr. 5 sau, dupã caz, în anexa nr. 6 la lege.
(2) Pentru a beneficia de pensie anticipatã parţialã, cu reducerea vârstei standard prevãzute la alin. (1), persoanele trebuie sã îndeplineascã şi celelalte condiţii prevãzute de lege pentru înscrierea la aceastã pensie.
(3) Prin sintagma au locuit prevãzutã la art. 65 alin. (5) din lege se înţelege cã au avut domiciliul/reşedinţa în una dintre localitãţile Baia Mare, Copşa Micã şi Zlatna sau în unitãţile administrativ-teritoriale aflate pe o razã de 8 km în jurul acestor localitãţi.
(4) Lista unitãţilor administrativ-teritoriale situate în zona de 8 km în jurul localitãţilor Copşa Micã, Baia Mare şi Zlatna, precum şi a localitãţilor componente ale acestora, la care face trimitere art. 65 alin. (5), este prevãzutã în anexa nr. 4.
(5) Dovada îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 65 alin. (5) din lege, referitor la perioada de locuire în zonele afectate de poluarea remanentã, se face prin adeverinţã-tip eliberatã de serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor competent, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 5.
(6) Cererea pentru obţinerea adeverinţei prevãzute la alin. (5) se depune la serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor, în funcţie de domiciliul actual al solicitantului. Cererea va cuprinde obligatoriu informaţii referitoare la data şi locul naşterii, prenumele pãrinţilor, CNP, domiciliul actual/domiciliile anterioare, precum şi motivul solicitãrii.
(7) Serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor are obligaţia sã elibereze adeverinţa în termen de 20 de zile de la data înregistrãrii cererii, pe baza înregistrãrilor existente în componentele Registrului naţional de evidenţã a persoanelor prevãzute la art. 9-11 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.375/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitarã a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetãţenilor români.


ANEXA 5
la norme

Consiliul Local al ...................
Judeţul ..............................
Serviciul public comunitar local
de evidenţã a persoanelor
Nr. .................. din ...........


ADEVERINŢÃ

Adeverim prin prezenta cã, potrivit datelor din Registrul naţional de evidenţã a persoanelor, domnul/doamna ............, numele avut anterior ........., fiul/fiica lui ......... şi al/a ......., nãscut(ã) la data de .......... în localitatea .........., judeţul ........., codul numeric personal .........., domiciliat(ã) în localitatea ........., str. ....... nr. ......, bl. ....., sc. ....., et. ...., ap. ....., judeţul ........, a avut domiciliul/domiciliile/reşedinţa dupã cum urmeazã:
a) de la ...... pânã la ....., în oraşul/comuna ....., satul ......, judeţul .......;
b) de la ...... pânã la ....., în oraşul/comuna ....., satul ......, judeţul .......;
c) de la ...... pânã la ....., în oraşul/comuna ....., satul ......, judeţul ...... .
S-a eliberat prezenta adeverinţã, ca urmare a cererii nr. .................. din .................., în vederea înscrierii la pensie, potrivit dispoziţiilor art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


Şef serviciu, Întocmit,
................. ...................

1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la art.65(5) vorbeste de "Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă... beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare... ".

2. Asadar este vorba de a dovedi ca ati locuit in Tg. Mures nu ca ati lucrat acolo.

3. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 54
(1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipata partiala, fara penalizare, cu cel mult 2 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5 sau, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege.
...

(3) Prin sintagma au locuit prevazuta la art. 65 alin. (5) din lege se intelege ca au avut domiciliul/resedinta in una dintre localitatile Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Tg. Mures sau in unitatile administrativ-teritoriale aflate pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati.
...

(5) Dovada indeplinirii conditiilor prevazute la art. 65 alin. (5) din lege, referitor la perioada de locuire in zonele afectate de poluarea remanenta, se face prin adeverinta-tip eliberata de serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor competent, potrivit modelului prevazut in anexa nr.5.

(6) Cererea pentru obtinerea adeverintei prevazute la alin. (5) se depune la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, in functie de domiciliul actual al solicitantului. Cererea va cuprinde obligatoriu informatii referitoare la data si locul nasterii, prenumele parintilor, CNP, domiciliul actual/domiciliile anterioare, precum si motivul solicitarii.

(7) Serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor are obligatia sa elibereze adeverinta in termen de 20 de zile de la data inregistrarii cererii, pe baza inregistrarilor existente in componentele Registrului national de evidenta a persoanelor prevazute la art. 9 - 11 din Hotararea Guvernului nr. 1.375/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitara a dispozitiilor legale privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.


4. Va adresati serviciului de evidenta populatiei de unde domiciliati acum (Salonta) pentru eliberarea adeverintei pe care o depuneti la dosarul de pensie.
Da,asa este , am locuit 44 de ani in Targu Mures.
Multumesc pentru raspuns rapid,deci pot sa solicit adeverinta aceasta si de la Evidenta Populatiei din Salonta,nu este necesar sa fac un drum la Targu Mures.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala - domiciliu 20 de ani in zlatna Nina10 Nina10 Buna ziua, Referitor la partea de mai jos din lege,carei autoritati pot sa ma adresez pentru a obtine macar 1 an pentru cei 20 de ani locuiti la Zlatna ? ... (vezi toată discuția)
Aplicarea art. 65, alin. (5) din legea 263/2010, asa cum a fost modificat de legea 142/2016 fgg fgg Buna ziua! A-si vrea sa va intreb in conditiile art 65 alin 5 din legea 142/2016 ,fiind locuitor al orasului Targu Mures de mai mult de 30 de ani si avind 21 ... (vezi toată discuția)
Legea cu iesirea cu 2 ani mai repede la pensie ganeacristi ganeacristi Buna. A trecut legea cu iesirea cu 2 ani mai repede la pensie in judetul Hunedoara? E trecuta in monitorul oficial? (vezi toată discuția)