avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier parte vinovata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier parte vinovata

Salut ! Am si eu cateva intrebari cu privire la un accident rutier : acum 1,8 ani am avut un accident rutier in urma caruia o persoana si`a pierdut viata :( dupa 2 luni de stat in spital ... #-o ! Eu eram la volan iar persoana decedata in dreapta ... am iesit de pe carosabil si am intrat intr-un cap de pod si am fost proiectati amandoi prin parbriz niciunul deavand centura ! Din declaratiile mele si ale victimei reiese faptul ca mi`a distras atentia ... acum in fine stiu cum e ca toata lumea o sa zica ca tot mortul este vinovat dar nu stiti ce s-a intamplat acolo ! Acum procesul inca nu a inceput iar eu nu mai pot sa astept sa nu fac nimic aici ! Acum am terminat facultatea si vreau sa plec din tara pentru ca vreau sa fac masterul acolo unde am si un loc de munca ! Am cateva intrebari :
1. De ce dureaza asa mult pana incepe procesul ( parintii victimei NU au depus o plangere inpotriva mea si au declarat ca nu au nici o pretentie ) .
2. In caz de imi vine citatie cat timp am la dispozitie pana sa ma prezint la proces ( adica sa ma intorc in tara acest lucru fiind posibil in minim 3-4 zile )
3. Exista vreo posibilitate sa-mi recuperez permisul sau sa-mi dea o dovada pana la finalizarea procesului .
Ma gandesc daca dureaza asa mult pana incepe un proces ( 2 ani ) si habar nu am cam cat ar dura ... fara permis intr-un stress continuu ...
4. Daca obtin permisul intr-o tara din U.E pot circula cu el in Romania ??
Este indicat sa va angajati un avocat pentru ca in situatia in care veti pleca din tara, acesta sa poata pastra legatura cu autoritatile si cu dvs. pentru a nu exista nici o suspiciune in ceea ce va priveste iar cercetarile sa se efectueze corespunzator.
b_george a scris:

4. Daca obtin permisul intr-o tara din U.E pot circula cu el in Romania ??

Doar o parere: Nu! (Vi s-a suspendat dreptul de a conduce in Romania, nu un card de plastic, numit permis.). Daca veti obtine un permis in alta tara, va sfatuiesc sa il puneti la pastrare cand intrati in Romania si sa nu riscati.
Referitor la dovada de circulatie, pare mai multa bataie de cap sa solicitati reinnoirea din 30 in 30 de zile, dar asta e legea:
OUG 195/2001 Art.111
....
(6) Prelungirea dreptului de circulaţie, atunci când dovada înlocuitoare eliberată în condiţiile alin.(4) prevede acest drept, se poate dispune, cu câte 30 de zile, de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta, la propunerea procurorului care efectuează urmărirea penală sau care exercită supravegherea cercetării penale ori la propunerea instanţei de judecată care soluţionează cauza penală ori plângerea introdusă împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale ori scoaterii de sub urmărire penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti.
(7) Decizia şefului poliţiei rutiere privind prelungirea dreptului de circulaţie poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ competentă, de orice persoană interesată. Procedura prealabilă nu este obligatorie.
1. Pentru a cunoaste stadiul in care se afla cercetarile in dosar trebuie sa luati legatura cu procurorul care supravegheaza activitatea urmaririi penale. El poate sa va informeze daca impotriva dvs. s-a dispus inceperea urmaririi penale sau daca s-a pus in miscare actiunea penala impotriva dvs. In orice caz, oricare ar fi calitatea dvs. in acest dosar (invinuit, inculpat) trebuie sa va fi comunicat in scris aceste masuri.
2. Daca asupra dvs. nu s-au luat masurile preventive: obligarea de a nu parasi localitatea; obligarea de a nu parasi tara, puteti sa va stabiliti resedinta in statul UE in care doriti sa studiati, aducand la cunostinta organelor de cercetare (in scris) noua dvs. adresa. In cazul citarii dvs. se va avea in vedere noua adresa, luandu-se in considerare distanta, deci veti avea timp suficient pentru a va prezenta. Mai exista si posibilitatea de a declara in strainatate, in cadrul unei comisii rogatorii, depinde de calitatea pe care o aveti in cadrul procesului si de probele care se vor propune.
3. Puteti cere eliberarea unei dovezi, insa aceasta nu este recunoscuta in tarile UE, este valabila doar pe teritoriul Romaniei.
4. Aveti obligatia de a declara detinerea permisului romanesc in fata autoritatilor straine in cazul in care doriti sa obtineti un alt permis de conducere. Legislatia comunitara interzice detinerea a doua permise emise de catre doua tari UE.
Avocat am o sa vb si cu dansul ... nu stiam ca trebuie sa aduc la cunostinta autoritatilor ca plec din tara !! In fine mi se pare mult prea greoaie procedura prin care pot sa-mi iau dovada pentru ca eu sunt din constanta iar accidentul s-a produs pe raza Jud. Dambovita . Oricum multumesc frumos celor care mi`au raspuns ! O zi frumoasa
Actiunea penala e pusa in miscare din oficiu, in mod obligatoriu (pozitia parintilor , in ceea ce priveste tragerea la raspundere penala a dumneavoastra ,nu are nicio relaventa)
Cat despre constituirea ca parte civila in procesul penal , optiunea e , realmente , a acestora , insa in tot cursul urmaririi penale exista aceasta posibilitate , cat si in timpul procesului , pana la citirea actului de sesizare.

Permisul va fi anulat , in mod obligatoriu , chiar daca va fi dispusa doar suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Detinerea a doua permise de conducere , din state diferite, membre ale UE ,e interzisa prin lege
( discutam de savarsirea unei infractiuni)

Totusi , imi mentin opinia , pe care doresc sa o mai subliniez , inca o data , ca o solutie a unei probleme nu e evitarea acesteia ,ci , privirea fata in fata a ei , pentru a identifica toate aspectele pe care le comporta aceasta.
Idee de a va crea o stare de confort pasagera , cu o "temelie " care nu ofera sustinere , nu ma caracterizeaza .

Succes !

;)
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Inculpat art 184 cp elenamuscalu elenamuscalu inculpat trimis in judecata pentru vatamare corporala din culpa.as vrea sa stiu de ce conduce in continuare?nu i s-a retinut permisul? (vezi toată discuția)
Dovada fara drept de conducere !? Szili Nagy Szili Nagy Am savarsit fapta mentionata la art 334 al 1. Ce dovada trebuia sa primesc, cu sau fara drept de conducere? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Oug nr. 146 din 4 noiembrie 2008, pentru modificarea art. 111 din oug nr. 195/2002 onu84 onu84 Buna seara! Imi poate spune cineva daca ''ORDONANTA DE URGENTA nr. 146 din 4 noiembrie 2008 pentru modificarea art. 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului ... (vezi toată discuția)