avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere disciplinara pentru alcool ..???!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere disciplinara pentru alcool ..???!!!

Va roggg ..ajutati-ma cu un raspuns / solutie ...

Cazul e urmatorul
Intr-un SRL (fara departament de resurse umane) , un angajat e surprins sub influenta bauturilor alcoolice. Firma nu dispune de alcool test, angajatii sunt solidari unul cu celalalt , deci nu se poate pune baza pe declaratia celorlalti, cum se poate dispune concedierea pentru abatere disciplinara a salariatului?
Mentionez ca angajatul alcoolic nu vrea sa dea declaratie si nici sa-si prezinte demisia , responsabilul ISCIR nu-si mai pune parafa de fisa de protectie a muncii, iar medicul de medicina a muncii refuza viza ... cum e mai corect sa procedez ?
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 17:43, 20 August 2009
Puteti sa concediati pur si simplu nedisciplinar, daca nu puteti sa dovediti, ca lucra sub influenta bauturilor alcoolice.
adica, desfiintati postul.
si daca va trebuie totusi acest post il reinfiintati cand veti gasi un om care nu bea!!!!
Intai repsectati procedura.
Faceti-i convocare in scris pentru cercetare disciplinara.
La data stabilita daca angajatul nu se prezinta, veti avea dreptul legal sa-l sanctionati indifernet de probele existente sau nu.
Chiar se poate sa nu aveti cel putin un martor care sa ateste sitautia respectivului.?...
Daca se prezinta la cercetare si neaga, va trebuie macar un martor.

Procedura o cititi in codul muncii:

Art. 267. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

Total deacord cu @grace_r , initiati procedura cercetarii cercetarii disciplinare, folosit ca si matori pe medic si pe responsabilul ISCIR, .....De ce sa cedati dv. in calitate de angajator, prin desfintarea postului trebuie sa ii acordati preaviz de 20 de zile si cel putin un salariu compensator, de ce sa platiti tot dv. pentru incompetenta salariatului ??? Cel mai bine initati cercetarea disciplinara, comunicatii, si dispuneti si suspendarea contractului de munca pe perioada desfasurarii cercetarii.........Nu sunt un sustinator al suspendarii contractului de munca pe perioada cercetarii disciplinare dar in cazul dv. chiar are aplicabilitate.......:

;)Ptr. @grace_r art. 267 a fost modificat , nici macar advertismentul nu mai poate fi dispus........
Ultima modificare: Joi, 20 August 2009
Analore, utilizator
Da, cunosc, demuuult, am uitat sa mentionez in mesaj, dar oricum nu cred ca vrea sa ii dea doar un avertisment :D

Ca sa fim corecti, art 267 nu s-a modificat (inca) doar ca procedura s-a extins si pentru avertisment prin CCMUN

Si eu as suspenda conractul dlui beut pe perioada cercetarii disciplinare ...

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare disciplinara cu avertisment scris Nicoleta Maria Nicoleta Maria Sunt angajata unei companii nationale si mi s-a facut raport de sanctionare cu avertisment scris. As dori sa intreb daca in urma cercetarii disciplinare la ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Concediere Daniela2172 Daniela2172 Buna ziua As avea si eu o rugaminte. De cateva luni bune nu mai am acces la noile reglementari la legi si m-ar interesa in mod direct tot ce este legal in ... (vezi toată discuția)