avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fapta penală săvârșită în situația în care ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fapta penală săvârșită în situația în care vinzi un autoturism despre care faci afirmații nereale

O rudă a cumpărat un autoturism second-hand. În anunțul de vânzare, care era postat pe un site de profil, vânzătorul bifase opțiunea „Timbru de mediu plătit” și scrisese „taxă nerecuperată”. Faptul că nu mai trebuia să achite timbrul de mediu a fost unul dintre principalele motive care a determinat-o pe ruda mea să cumperere autoturismul. Ulterior a aflat de la Finanțe că timbrul de mediu nu a fost plătit. Contactat telefonic, vânzătorul a refuzat să avanseze suma necesară plății timbrului de mediu sau să primească autoturismul înapoi și să restituie prețul.

Precizez că pe site-ul unde este publicat anunțul vânzătorul și-a dat numele real și a postat o fotografie cu el. De asemenea, pe site există mai multe fotografii cu autoturismul care conțin inclusiv numărul de înmatriculare, precum și mai multe date tehnice ale acestuia (marcă, caroserie, an de fabricație, model, combustibil, rulaj etc.).

Când s-a deplasat să încheie contractul de vânzare-cumpărare a autoturismului (într-un alt județ, însă asta nu cred că are relevanță), ruda mea a fost însoțită de o altă persoană. În prezența acesteia, vânzătorul a afirmat că timbrul de mediu a fost plătit de cel de la care cumpărase el autoturismul și chiar că a încercat să recupereze banii plătiți cu titlu de timbru de mediu însă angajatul de la Finanțe i-a spus că doar cel care i-a plătit poate să îi primească înapoi.

Vă rog să aveți amabilitatea să îmi spuneți dacă sunteți de părere că vânzătorul poate răspunde penal pentru fapta săvârșită și despre ce infracțiune ar fi vorba.

Vă mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:23, 7 August 2016
ART. 244

Înşelăciunea

(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.
Vă mulţumesc frumos pentru răspuns! :bow:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articole cod penal sdsr1 sdsr1 Imi puteti spune, va rog, care sunt articolele din codul penal pentru urmatoarele infractiuni si cam ce pedepse sunt: inselaciune, amenintare, santaj, ... (vezi toată discuția)
Acțiune civilă prin care vânzătorul să fie obligat să plătească timbrul de mediu Gabriela  Pintea Gabriela Pintea O rudă a cumpărat un autoturism second-hand. În anunțul de vânzare, care era postat pe un site de profil, vânzătorul bifase opțiunea „Timbru de mediu ... (vezi toată discuția)
Inselaciune Someoneelse Someoneelse Am fost chemata in instanta datorita savarsirii infractiunii de inselaciune art 244 alin1 C.pen, am platit prejudiciul si cheltuielile de judecata ,dosarul s-a ... (vezi toată discuția)