avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Aplicatie Software care incalca dreptul la intimitate
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Aplicatie Software care incalca dreptul la intimitate

Buna ziua,
In primul rand va multumesc pentru timpul acordat si pentru efortul depus in oferirea raspunsurilor, consider acest portal foarte util. Sper sa ma puteti ajuta si pe mine in urmatoarea situatie.
Inainte de a incepe povestea, tin sa mentionez ca militez pentru dreptul la intimitate fie ca-mi este mie sau altor persoane incalcat :)

Este vorba despre o aplicatie software conceputa sub forma unei platforme ce are ca scop gazduirea de servere pentru jocuri (Warcraft 3, Counter Strike etc). Pana aici totul este in regula.
Acum, problema este ca proprietarul aplicatiei a inclus in aplicatie un mecanism de snapshot ce capteaza desktopul utilizatorilor in momente random. Obiectivul acelui algoritm este de a depista si preveni persoanele ce folosesc aplicatii de tip hack in timpul rularii jocurilor. De exemplu, daca folosesti un program ce-ti permite exploatarea bug-urilor si momentul folosirii este captat in screenshot (salvat pe serverul proprietarului si pus la dispozitie public),. In urma acelui screenshot se poate decide excluderea sau restrictionarea accesului la aplicatia platforma.
Detaliile descrise de mine mai sus nu sunt mentionate nicaieri de catre detinatorul platformei SW (License agreement, Terms of use etc). Problema este ca acel algoritm capteaza desktopul utilizatorilor chiar si atunci cand ei nu sunt in joc, urmand a se salva pe server poze (screenshots) si cu restul activitatii utilizatorului (navigare web, discutii private, continut email) ceea ce invadeaza in mod direct intimitatea utilizatorilor fara macar a li se cere consimtamantul sau a fi notificati in vreun fel. Lipsesc informatii despre proprietarul platformei.
Acele capturi reprezinta o problema cu atat mai mare cu cat ele sunt puse la dispozitia publicului.
Inca o mentiune, aplicatia-platforma este detinuta in alt oras decat cel in care am eu rezidenta, iar accesul este la nivel national si international.

Nu am dat numele serverul, aplicatiei sau proprietarului. Dar daca aveti nevoie de lamuriri cu exemple concrete vi le pot oferi intr-un mod privat :) Sunt curios ce pot face, cui ma pot adresa si cum pot formula o reclamatie in acest caz.
Astept pareri, sfaturi. Multumesc!

Later edit:
Este vorba de un sistem abordat de foarte multe aplicatii pe care le folosim zi de zi. Aceste sisteme prin care se invadeaza dreptul la intimitate (chiar si virtual) este unul foarte agresiv si periculos si as vrea sa fac ceva sa inceteze.
Va rog sa nu ignorati subiectul daca nu intelegeti anumite aspecte din formularea mea, voi face tot posibilul sa ofer detalii suplimentare lizibile si cat mai clare! :)
Ultima modificare: Marți, 2 August 2016
Claud333, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristian Driga , Avocat 11:26, 6 August 2016
Daca vorbim de aplicatie/platforma in Romania, precum si de posibilitatea de a dovedi captura de ecran cu ecrane in care sunt materiale private/emailuri/etc - detinatorul platformei are o problema destul de mare, de natura penala daca este facuta plangere.
Si cum se numeste aplicatia aia concret?
Iar daca firma este din Nigeria sau Vietnam: prinde orbu', scoate-i ochii.
Si ce va opreste sa instalati acea platforma pe un pc dedicat strict lui? Si daca nu aveti altul atunci ce va opreste in a nu lansa acea platforma decit atunci cind jucati si sa o opriti dupa aceea? Iar daca nu stiti cum sa faceti acest lucru atunci poate nu ar fi trebuit sa o instalati de la inceput.

Pina la urma aceasta nu este decit problema dumneavoastra, nu a publisher-ului - nu doriti sa fiti monitorizat, nu instalati platforma sau dezinstalati-o, nu puteti face nimic altceva. Va rog tineti minte, cind instalati acel program acceptati totul, inclusiv monitorizarea - si fiti sigur ca este mentionata in EULA.
EULA nu anihileaza Codul Penal. Cu alte cuvinte, limtele in care EULA te protejeaza ca furnizor de astfel de servicii de gaming sau ca autor al lor sunt foarte subtiri si volatile.

Sintagma "fara drept" din lege atunci cand vorbim spre exemplu de violarea secretului corespondentei, transferul fara drept al acesteia (chiar si sub forma de snapshot), eventuala publicare subsecventa a imaginilor nu se elimina complet printr-un set de termeni si conditii, daca jocul respectiv este facut pentru a fi instalat pe PC (calculatorul !personal!) si nu pe o consola dedicata de gaming unde nu are ce cauta corespondenta privata.

Daca in situatia expusa mai sus, lucrurile stau chiar asa cum sunt descrise si pot fi dovedite, administratorul (din Romania) al sistemului va avea mult de argumentat pentru a fi absolvit. Daca.

In incheiere: Din ciclul "Nici o masa fara peste" (sintagma de acum 26 de ani) in IT-ul anului 2016 e valabil dictonul "NICI O PLATFORMA FARA JURIST SPECIALIZAT" .......Am intalnit deseori revolta celor ce au cunostinte de informatica referitoare la modul cum functioneaza legea si sistemul juridic si cum se interpreteaza dpdv juridic un fapt tehnic. Realitatea arata ca fara ajutorul unui jurist specializat, simpla redactare a unor EULA/termeni prin care administratorul/autorul se dezice de orice raspundere nu e suficienta la noi cel putin. :)

De partea cealalta, evident utilizatorul **informat** isi va lua masurile de siguranta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2016
Cristian Driga, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Captura ecran/pagina web ca proba sierra sierra Exista vreun soft sau un serviciu online cu care se poate face captura de eran sau de pagina web astfel incat sa fie folosita ca dovada/proba la o plangere la ... (vezi toată discuția)
Nu doresc sa am probleme, pareri? Testme Testme Bine v-am gasit! De cateva saptamani tot ma intreb daca o sa am vreo problema in legatura cu \"softul\" care ruleaza pe computer-ul meu personal/ Sa intram ... (vezi toată discuția)
Laptop firma, software personal ( muzica, filme, jocuri ) ContSters80494 ContSters80494 Lucrez pe un laptop de la firma. 1) Pot instala software cu licenta, factura pe numele meu ? 2) Este legal sa detin Muzica, Jocuri, Filme pentru care nu ... (vezi toată discuția)