avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul pensie

As dori sa stiu daca la calculul pensiei conteaza salariul pe tot parcursul anilor munciti ? Imi spune sefa mea ca nu conteaza decat ultimele 3 luni si ca pot avea indiferent ce salariu, caci nu conteaza decat cel al ultimelor 3 luni lucrate.

M-ar ajuta mult un raspuns .

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Adriana68 , utilizator 15:23, 3 August 2016
1. - Sefa dvs. nu cunoaste legislatia in materie de pensii.
- Pensia se calculeaza in functie de veniturile brute lunare din toata perioada in care ati lucrat si ati platit contributia la pensie.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...

3. - Valoarea unui punct de pensie este stabilita anual de Guvern.
- In acest an valoarea unui punct de pensie este de 871,70 lei
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime integrala pensie morghit200x morghit200x as dori sa stiu la 39 ani si 10 luni lucrati cate puncte de pensie ma incadrez? (vezi toată discuția)
Cuantumul pensiei de invaliditate gradul ii tgeorgeta tgeorgeta Am un salariu de 1440 lei si un stagiu de cotizare de 38 ani. Cum se calculeaza cuantumul pensiei de invaliditate gradul II ? (vezi toată discuția)
Calcul pensie ContSters362803 ContSters362803 Buna ziua! Am peste 33 de ani lucrati in regim de tura de noapte fie ca au fost 8-16 (3 schimburi) fie ca au fost (cei mai multi ani) in regim de 12 cu 24. ... (vezi toată discuția)