avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi

Mâine, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

Buna ziua. In data de 22.04.2016 m.am angajat la o firma de transport marfa ca sofer autocamion. Am incheiat un contract de munca pe perioada determinata 30 de zile, eu fiind incepator, cum s.ar spune o perioada de proba, sa vad daca ma acomodez. Mentionez ca asa stabilisem verbal cu patronul.Am lucrat in echipaj cu un sofer vechi, insa practic lucram norma intreaga. Mentionez ca eram inca angajat la locul de.munca actual, ca agent de paza cu norma intreaga. Ulterior am observat ca in contractul de munca scria ca sunt angajat pe perioada de suspendare a titularului de post. In timp m.am acomodat si am cazut de acord cu patronul ca dupa expirarea acestui contract, imi faca pe nedeterminata cu norma intreaga. La expirarea contractului, mi.a facut act aditional tot pe 30 de zile si tot pe jumatate de norma, pe motiv ca nu poate sa.mi faca direct pe norma intreaga. Primul contract a fost incheiat pe 22.04.2016, iar actul aditional pe 23.05.2016. Am convenit cu patronul ca de la 01.06.2016 imi face cu norma intreaga. Pe 01.06.2016 mi.a facut un alt act aditional in care transforma din determinat in nedeterminat si din jumatate de norma in norma intreaga. Am vorbit cu cineva care cunoaste si mi.a spus ca nu e facut legal, asadar am hotarat sa nu ma mai prezint la serviciu. I.am cerut adeverinta de vechime si salariul,insa a refuzat sa mi le dea. Am facut o plangere la ITM si in urma controlului au stabilit ca e obligat sa.mi dea salariul si actele de lichidare, insa, din raportul celor de la ITM reiese ca am fost incadrat conform contractului Nr70/22.04.2016, contract prelungit prin actul aditional Nr.1/21.05.2016, insa actul aditional incheiat intre.mine si angajator este Nr.1/23.05.2016. Eu banuiesc ca acel act aditional trebuia facut inainte de data de 23, iar la control a facut alt act aditional si l.a semnat in fals cu semnatura mea pentru a avea acoperire. Stiu din surse sigure ca patronul are relatii la ITM, in consecinta a putut fi sfatuit cum sa faca sa iasa bine. Cum.vi se par contractele? Sunt in regula? Daca intr.adevar el a scos actul aditional din 23.05 si a facut altul cu data de 21.05 falsificandu.mi semnatura, cui ar trebui sa ma adresez si daca merita sa.ma adresez undeva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:07, 3 August 2016
1. Se pare ca , c.i.m. sunt in regula daca ITM-ul nu a constatat ca s-a incalcat legea .

2. Exista posibilitatea si a unei erori materiale ... adica sa se fi strecurat o greseala la transmiterea in REVISAL a actului aditional cu privire la data.

Legea nu obliga sa se incheie un astfel de act aditional inainte, ci in maxim 20 de zile lucratoare de la data intervenirii modificarii .

3. Daca considerati ca vi s-a contrafacut semnatura , atunci depuneti plangere penala la Parchet imotriva angajatorului.
Am inteles in mare parte ce mi.ati spun. Cert este ca in raportul ITM figureaza un act aditional Nr.1/21.05.2016, insa in realitate si in posesia mea in original se afla actul aditional Nr.1/23.05.2016. In concluzie, societatea a prezentat inspectorilor ITM un alt act aditional decat cel incheiat intre mine si societate. Cel putin asa reiese din raportul primit de mine de la ITM.
In acest caz, nu aveti decat sa urmati ideea mentionata de mine anterior la punctul 3.

sau

Solicitati in scris angajatorului sa va elibereze o copie de pe acel act aditional, potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG 500/2011. In situatia in care va refuza, sesizati din nou ITM-ul dar pe acest aspect.
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am omis ceva. Societatea a fost sanctionata de ITM. Nu stiu cu cat, stiu ca a fost sanctionata.
Nu stiti pentru ce a fost sanctionata ?

Alte discuții în legătură

Cum i.mi pot recupera banii..? Dana030887 Dana030887 Ma numesc Ioana,am avut un proces penal in Germania pe care l.am castigat,am fost despagubita cu 34.500£,dar banii nu i.am putut lua niciodata pentru ca omul ... (vezi toată discuția)
Decizie de incetare a cim fara preaviz oprea_rodica68 oprea_rodica68 la incetarea cim nu mi s-a dat sa semnez formularul de preaviz,poate fi anulata decizia in acest caz?ce obbligatii are fostul angajator daca instanta decide ... (vezi toată discuția)
Exploatare, santaj si remuneratie aminamaria aminamaria M.am angajat anul trecut la o firma pe post de grafician, mi s.au spus conditiile angajarii, program de 9 ore de luni pana vineri si 2 sambete pe luna. Bun ... (vezi toată discuția)