avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... PROBLEMA furnizor electricitate
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

PROBLEMA furnizor electricitate

Buna ziua,

In tara in care prestatorii de servicii cu monopol isi permit orice, ocrotiti de stat, ma confrunt cu urmatoarea problema:
in urma cu doi ani, la o verificare facuta de reprezentanti ai furnizorului de electricitate, au constatat ca la contorul existent pe peretele exterior al casei lipseste unul din cele doua sigilii. Mai exact, era sigiliul exterior, dar lipsea cel interior. S-a facut un proces verbal, s-a schimbat contorul si s-a facut o inspectie prin curte si prin casa, cu acordul meu, pentru a se vedea daca exista si alte aparate decat cele casnice. In procesul verbal am mentionat ca sigiliul exterior era intact si ca nu se poate interveni la retea fara distrugerea lui. Dupa jumatate de an, am primit o adresa prin care eram instiintat ca o comisie de la Iasi a stabilit ca lipsa acelui sigiliu este considerata interventie neautorizata la retea, asa ca sunt penalizat cu facura pe un an intreg, calculata la pausal (vreo 4 mii de lei), pe care trebuie sa o platesc in doua saptamani, in caz contrar urmand sa fiu debransat si reclamat penal. Evident, eu nu fusesem chemat in fata comisiei, desi, din cate stiu, ar fi trebuit sa mi se solicite un punct de vedere. Am redactat un raspuns scris, depus la ei cu nr de in registrare, in care am mentionat ca nu a umblat nimeni la contor si ca nici n-ar fi fost posibil fara ruperea sigiliului exterior. Am mentionat ca factura mea la energie electrica e de cca 400 de lei lunar, in conditiile in care in casa exista 2 masini de spalat, 3 televizoare, un boiler care functioneaza in sezonul cald, un calculator, doua frigidere si becuri. Prin urmare un eventual furt de energie ar fi trebuit sa fie pe fondul unor facturi mici. In plus, dupa schimbarea contorului, facturile mele au inregistrat chiar valori mai mici decat inainte. Evident ca acel contor a fost asa de la bun inceput, montat fiind tot de salariati ai fostului Renel. Numai ca eu nu aveam habar cate sigilii are, iar pe ei, la citirile pe care le-au facut nu i-a interesat daca sigiliul din interior e intact...
Insa dupa cateva zile m-am trezit cu politia la poarta, care m-a invitat sa dau declaratie pentru ca furnizorul imi facuse deja plangerea penala. Neoficial, politistii mi-au spus ca au cateva zeci de astfel de plangeri, formulate de aceasta companie. Parchetul a dat NUP, cum era si logic, iar dupa inca vreo jumatate de an, am primit raspunsul la adresa trimisa de mine catre furnizor, in care mi se spunea ca adresa mea a fost trimisa departamentului de resort si ca pana la solutionarea ei sa-mi achit facturile curente. Intre timp nu s-a mai intamplat nimic, pana ieri, cand am primit o noua somatie, in care mi se spune ca in 10 zile trebuie sa achit acea factura de 4000 de lei, altfel urmand sa suport rigorile...
Evident ca nu am de gand sa platesc ceva ce nu am consumat, evident ca e total ilogic sa fiu acuzat ca am umblat, din moment ce sigiliul exterior era intact, iar facturile mele actuale nu-s mai mari, ci mai mici... Sunt extrem de revoltat si as vrea sa schimb furnizorul de electricitate, pentru ca intre timp au mai aparut vreo doi in zona. Numai ca legea spune ca nu pot face asta, decat daca nu am datorii fata de actualul furnizor. Care furnizor ma considera de doi ani, dator cu 4000 de lei.
Cum sa fac sa scap de acest abuz? Ce demersuri juridice pot intreprinde? As fi contestat in instanta raspunsul lor la adresa inaintata de mine, numai ca acela raspuns nu a venit. Mi s-a spus doar ca ea a fost inaintata unui alt departament intern ....
As fi recunoscator pentru orice opinie cat mai completa!

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2016
VasiliuDan, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestare proces verbal e-on andreivio andreivio Buna ziua, La locuinta personala am avut un control de la E-on, in iulie anul trecut, care a constatat ca la contor nu existau doua sigilii. Mi s-a explicat ... (vezi toată discuția)
Contor de curent luat de furnizor - posibila o expertiza metrologica independenta? contrax contrax Buna ziua. In primul rand imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie. Zilele trecute furnizorul de energie electrica a venit si mi-a ridicat contorul si ... (vezi toată discuția)
Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)