Buna ziua
As avea o intrebare, faptul este pur teoretic (a aparut in urma unor discutii) dar cred ca sunt suficiente cazuri in Romania.
Se cunosc urmatoarele:
- angajatul lucreaza la un magazin care comercializeaza telefoane intr-un centru comercial
- firma ii propune liber in alte zile, dar angajatul vrea sa-si petreaca timpul cu familia in prima si a doua zi de Pasti, deci refuza
- locul de munca nu intra sub incidenta art 140 / 141 - doar ca firma respectiva doreste sa faca mai mult profit (ca toate de altfel)
- mai avem Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 22/2015: Art. 141 Codul muncii. Fapta de a desfășura activități în centrele comerciale în zilele de sărbătoare legală:
Fapta angajatorului de a desfășura activități de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale prevăzute de art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu întrunește elementele constitutive ale contravenției prevăzute de art. 260 alin. (1) lit. g) din această lege, atunci când angajatorul și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de art. 142 din același act normativ.
Intrebari:
-
Un angajat poate refuza sa munceasca intr-o zi de sarbatoare legala ? (repet, nu intra nu intra sub incidenta art 140 / 141)
-
Daca angajatul este obligat sa vina la munca impotriva vointei lui (in zilele de sarbatoare legala)
prin sanctiuni (sau amenintari verbale cu sanctiuni, care pot fi probate - martori)
se poate considera incalcarea art. 4 din codul muncii ?
Art. 4
(1) Munca forţată este interzisă.
(2) Termenul muncă forţată desemnează orice muncă sau serviciu impus unei persoane sub ameninţare ori pentru care persoana nu şi-a exprimat consimţământul în mod liber.
Va multumesc