avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere

Lucrez la o SC pe actiuni care se ocupa cu captarea,tratarea si distributia apei,actionar majoritar consiliul local 98%in ture continuie,turnus de 24 de ore cu 72 libere,angajatorul spune ca nu avem dreptul la compensarea zilelor lucrate in zile de sarbatoare legala pentru ca munca in turnus anuleaza acest lucru,ca nu suntem bugetari si numai ei ar avea dreptul,la fel si cu dreptul la indemnizatia de hrana care se da de la 1 ian.anul curent,va rog sa-mi spuneti, 1.Suntem bugetari sau nu 2 Avem dreptul la zile libere pentru munca in zilele de sarbatoare? 3.Avem dreptul la indemnizatie de hrana? Scuze daca postarea mea a fost cam lunga,va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:57, 6 Iunie 2019
Va rog daca poate cineva sa-mi raspunda
Angajatorul dvs ar trebui sa va spuna si baza legală a afirmațiilor sale , nu sa va indica in eroare.

Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 142. C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Va multumesc,argumentul adus de angajator este ca,munca in ture continue in turnus anuleaza acest drept la zile libere pentru munca in zile de sarbatoare,eu stiu ca acest lucru ne obliga sa venim la munca in aceste zile dar nu anuleaza dreptul la compensare ,la fel si cu indemnizatia de hrana ca numai bugetarii au acest drept,noi fiind o SC subordonata consiliului local pe actiuni in proportie de 98% a CL.Cum pot sa argumentez acest lucru ca ne supunem sub incidenta legilor bugetare?
Nu exista niciun text de lege care sa sustina afirmatia angajatorului dvs ... depuneti sesizare la Inspectia Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in ture iuliana622 iuliana622 fiti amabili,asi dori o lamurire,lucrez ca si laborant la o statie de tratarea a apei/oras,in ture de 24/72,indiferent cum cade tura,in zile de sambata sau ... (vezi toată discuția)
Vă rog frumos să-mi oferiți un răspuns pt. următoarea speță ... doacea86 doacea86 Vă rog frumos să-mi oferiți un răspuns pt. următoarea speță : - sunt bugetară, lucrez 40 de ore pe săptămană în ture numai de noapte de la orele ... (vezi toată discuția)
Codul muncii vintila ludmila vintila ludmila sunt bugetar , sporul pentru sarbatori cum este platit (vezi toată discuția)