avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate fi presedinte de Asociatie de Proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate fi presedinte de Asociatie de Proprietari persoana care n-are act de proprietate pe numele sau ?

TITLU: Poate fi președinte de Asociație de Proprietari persoana care n-are act de proprietate pe numele său ?
E adevărat (și legal) ceea ce am citit pe o pagină de Internet cu „Întrebări și răspunsuri din Asociații de Proprietari“, respectiv faptul că un președinte de Asociație de Proprietari nu poate candida dacă nu este titular al apartamentului, având acte de proprietate în Asociația respectivă, chiar dacă părinții sunt titulari: [ link extern ]
C.M. DIN BUCUREȘTI ÎNTREABĂ: „În blocul în care locuiesc și sunt administrator s-a ales un nou președinte al Asociației de Proprietari. Problema e că acesta nu este proprietar pe apartamentul unde locuiește, ci părinții lui. În această situație, poate să dețină funcția de președinte ?“
RĂSPUNS: „Nu poate fi ales un președinte care nu este titular al unei proprietăți în cadrul blocului și care nu este membru al asociației de proprietari.“
EXACT ACEEAȘI SITUAȚIE AVEM ȘI ÎN ASOCIAȚIA NOASTRĂ ȘI VREM SĂ ȘTIM DACĂ PUTEM FACE CEVA SĂ CONCEDIEM LEGAL UN PREȘEDINTE CARE NU ARE ACTE DE PROPRIETATE PE NUMELE SĂU, CI PE NUMELE MAMEI SALE !
Aș vrea un răspuns sigur, bazat pe orice articol de lege clar care interzice unui președinte de Asociație să aibă această funcție dacă nu are acte de proprietate pe numele său, ci doar pe ale unui părinte sau pe ale altei rude de gradul 1 ?
Vrem să fim siguri, pentru că dacă acuzăm asta în dosarele noastre aflate pe rol, să nu ni se spună de către Instanță că legea i-ar permite acestuia să fie președinte !
Am mai găsit pe Google câteva articole care certifică faptul că ar fi ilegal să fie ales un președinte care nu e proprietar cu acte legale, doar că se pune problema dacă acest președinte nu e cumva co-proprietar al apartamentului și ar avea dreptul legal să candideze !
Citez din Legea nr.230/2007, Art. 9. - „Proprietarii membri ai Asociației de Proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la Adunarea Generală a proprietarilor, să-și înscrie candidatura, să candideze, să aleagă și să fie aleși în structura organizatorică a Asociației de Proprietari ...“
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2016
asa123, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:07, 8 August 2016
1.Daca hotararea alegerii presedintelui nua fost atacata in termen legal ea ramane valabila pana la expirarea mandatului presedintelui ales. In eventualitatea ca aceeasi persoana va fi numita presedinte in A.G. din 2017 puteti ataca atunci acea hotarare in termen legal in instanta cu conditia sa nu fi dobandit calitatea de proprietar. 2.Din interpretarea dispozitiilor art,5din legea 230/2007cf. carora asociatia de proprietari se infiiinteaza prin acordul scris a cel putin junatate plus unu din nr.propriet.apartamentelor si spatiillor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din cadrul unei cladiri,rezulta ca membri ai asociatiei pot fi doar proprietarii apartamentelor din cadrul unei cladiri,
Mulțumesc, "gambette". Deja încep să cred cu tărie că acel articol 9 din Legea 230/2007 se aplică strict, indiferent dacă acel președinte o are pe mama sa titular în actele de proprietate.
Încă mai aveam dubii de interpretare a acelui articol, dar dacă sunteți asa de mulți cei care spuneți că e o ilegalitate, ne pregătim să facem și o plângere penală în care mai adaugăm și ilegalitatea amintită pe acest Topic, pe lângă multe alte abuzuri și ilegalități comise de conducerile succesive ale Asociației noastre.
Dar eu cred că am putea face ceva dacă tot nu putem aplica art.26 din Legea 230/2007 decât de la anul. Vom face sesizări organelor în drept știind că am câștigat un proces în care am reușit anularea Adunării Generale din 2015, în care, la punctul 1 era exact hotărârea pe care o putem anula: "Reconfirmarea Comitetului Executiv și al Președintelui Asociației". www.avocatnet.ro/content/for...
Eu zic că putem cere, odată cu câștigarea definitivă și irevocabilă a acestui proces (sper să nu facă Apel, deoarece procese cu spețe identice n-au dat câștig de cauză șefilor de Asociații din România, nici la Apel, nici la Recurs), și anularea celor 11 articole ale hotărârilor luate la acea Adunare Generală Reconvocată din 2015, invalidată de Instanță.
Nu e logică acțiunea asta pe care o vom întreprinde ? Sper că nu vom ajunge s-o punem în aplicare cu vreun Executor Judecătoresc ...
Cum se joacă șefii Asociației cu banii și viețile noastre, încălcând legile zâmbind, fără a fi anchetați sau penalizați vreodată !
asa123 a scris:


Vom face sesizări organelor în drept



Atentie sporita la ce autoritati apelati
In speta dv,este de preferat sa demarati actiuni care sa aiba o finalitate rapida
Eventuala actiune la ministerul public teritorial sau in instanta ,implica timp cercetare,termene judecare
Mai rapid,asta inseamna maxim 30 de zile,sesizati oficial situatia la serviciul specializat din primarie ,care va dispune convocare de adunare generala si alegerea de presedinte de asociatie
Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Președintele asociației de proprietari nu deține niciun fel de proprietate în condominiumul pe care îl reprezintă danasorcoi danasorcoi Președintele asoc de propr din care fac parte nu are calitatea de proprietar. În urma ședinței de AG. asoc.de propr.a hotărât să rămână aceeași ... (vezi toată discuția)
Este necesar ca presedintele asociatiei de proprietari sa locuiasca in blocul asociatiei? alertbrain alertbrain Presedintele asociatiei de proprietari nu mai locuieste in bloc de mai bine de 4 ani. [b]Este legal sa mai detina aceasta functie?[/b] Precizez ca nu se ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitate reprezentant Sever Simion Sever Simion Buna ziua, Cu ce argumente ar putea veni cineva ca eu nu am calitate reprezentant sa semnez o cerere de chemare in judecata ca presedinte de asociatie de ... (vezi toată discuția)