avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bonuri de masa - nu!?, in cazul demisiei cu acordul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bonuri de masa - nu!?, in cazul demisiei cu acordul ambelor parti

Buna ziua. Va rog sa ma luminati intr-o situatie ciudata: un prieten a lucrat la un mare supermarket din Bucuresti, avand un CIM in care se specifica: "Alte clauze... Perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice, conform Legii nr. 53/2003 - Codul muncii sau contractului colectiv de munca". La finalul lunii iulie, din cauza unor neintelegeri cu sefa de tura, a fost obligat de seful de magazin sa-si dea demisia - demisie pe care i-a semnat-o ca fiind cu acordul ambelor parti, desi prietenul meu nu voia acest lucru, ba, mai mult, ceruse chiar sa-l mute intr-un alt magazin. Seful de magazin nu a fost de acord si l-a ameninat ca oricum ii va desface contractul de munca si ca-i va face viata grea. Atunci s-a vazut nevoit sa-si dea demisia la modul descris mai sus. A dus nota de lichidare la sediul firmei, a primit o restanta de bani, insa acum s-a trezit in situatia de a-i refuza dreptul primirii bonurilor de masa cuvenite pentru zille lucrate in luna iulie (mentionez ca, la inceputul lunii iulie, a beneficiat de 6 zile de CO, pentru care i-au fost opriti banii din lichidare, el avand contractul pe perioada nedeterminata cu incepere de la 1.02.2009 - cu 21 zile CO/an - incheiat pe 28.07.09). Practic, i-au mai ramas 15 zile lucrate, dar l-au anuntat ca atata timp cat demisia nu a fost cu preaviz, asa cum se specifica in contract, nu-i mai dau bonuri. Este legal? Este corect?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:31, 21 August 2009
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acordarea bonurilor de masa se face pe perioada lucrata ... nu are nicio tangenta cu acordarea bonurilor faptul ca demisia afost sau nu cu preaviz.
In acest caz, se poate face sesizare la ITM sau se poate deschide o actiune in intansta.
inmod normal nu exista o astfel de corelare, dar e posibil sa existe in ROI sau CCM astfel de reglementari interne privind modul de acordarea al tichetelor de masa.
Ar suna a discriminare :( ... din cate stiu tichetele de masa se acorda pe perioada lucrata pana la data incetarii c.i.m. :)
legea insa permite :

Art. 2. - Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;
c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.
Va multumesc pentru raspunsuri. Baiatul se va duce maine la sediul firmei sa vada daca mai poate face ceva, iar daca nu, o sa-l sfatuiesc sa mearga la ITM sa-i reclame. E o batjocura in retelele astea mari de supermarketuri, mai ales la adresa tinerilor, care nu prea isi cunosc drepturile.

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa iulianaadriana iulianaadriana Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca in cazul demisiei fara preaviz firma poate sa imi retina bonurile de masa. Mentionez ca demisionez fara preaviz deoarece ... (vezi toată discuția)
Oprire bonuri de masa si conditii de demitere gbaii gbaii 1. Se poate legal, ca un angajator sa nu mai dea salariatilor bonuri de masa, fara sa-i anunte in prealabil, avand doar ca explicatie ca firma merge in ... (vezi toată discuția)
Se iau bonuri de masa daca sunt in preaviz? CipryCypri CipryCypri buna. As dori sa stiu daca pot lua bonuri de masa daca sunt in preaviz?? firma unde lucrez ne-a comunicat ca cei care sunt in preaviz nu mai iau bonuri de masa ... (vezi toată discuția)