avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Oprire bonuri de masa si conditii de demitere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Oprire bonuri de masa si conditii de demitere

1. Se poate legal, ca un angajator sa nu mai dea salariatilor bonuri de masa, fara sa-i anunte in prealabil, avand doar ca explicatie ca firma merge in pierdere?

In ziua de salariu, seful mi-a dat doar cateva bonuri cadou in locurilor de masa, iar cand l-am intrebat ce se intampla de nu mai primim bonuri de masa, mi s-a raspuns ca firma are pierderi. Care este statutul bonurilor de masa? Fac parte integranta din salariu? Intreb de legalitatea acestei retineri, avand in vedere ca eu m-am angajat in baza promisiunii ca pe langa salariu voi primi si bonuri de masa.

2. Care sunt conditiile in care un angajator poate sa demita un angajat care nu i-a facut niciodata probleme?
Cel mai recent răspuns: gbaii , utilizator 12:19, 20 Octombrie 2014
1. art.2 din Normele de aplicare a Legii142/1998:
Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;

c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.


2. O modalitate de incetare a raportului de munca ar fi concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului prevazuta de art.65 C.mun., si anume :
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

3. Ati semnat vreun act cu privire la acordarea tichetelor de masa?
Buna seara.
Nu am semnat nici un act cu privire la acordarea tichetelor de masa.
Inca o intrebare: daca proprietarul afacerii inchide postul in care sunt angajat, trebuie sa-mi dea un preaviz minim? Care e perioada minima? Mai sunt alte conditii?
Va multumesc.
1. Art.75 C.mun.:
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
...

2. Reducerea timpului de munca in perioada preavizului acordat pentru concediere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.

In lipsa unor astfel de prevederi, durata timpului de munca este cea stipulata in c.i.m. .. de exemplu, daca in contractul de munca aveti trecuta o durata a timpului de munca de 8 ore/zi, atunci in preaviz va trebui sa veniti la serviciu tot 8 ore/zi.

3. Art.67 Cmun. prevede posibilitatea si nu obligativitatea de a beneficia de salarii compensatori ... acestea pot fi acordate numai daca sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului , in regulamentul intern al acestuia sau in contractul dvs de munca... in caz contrar, angajatorul nu este obligat sa acorde asa ceva..
Am inteles.
Multumesc frumos.
Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se iau bonuri de masa daca sunt in preaviz? CipryCypri CipryCypri buna. As dori sa stiu daca pot lua bonuri de masa daca sunt in preaviz?? firma unde lucrez ne-a comunicat ca cei care sunt in preaviz nu mai iau bonuri de masa ... (vezi toată discuția)
Cat sa platesc angajatii 33Robert 33Robert Buna ziua ! In primul rand, imi pare rau daca postez anuntul in categoria gresita , aici am considerat ca trebuie sa-l public. Ok , sa incepem cu ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa iulianaadriana iulianaadriana Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca in cazul demisiei fara preaviz firma poate sa imi retina bonurile de masa. Mentionez ca demisionez fara preaviz deoarece ... (vezi toată discuția)