avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cat sa platesc angajatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cat sa platesc angajatii

Buna ziua !
In primul rand, imi pare rau daca postez anuntul in categoria gresita , aici am considerat ca trebuie sa-l public.
Ok , sa incepem cu intrebarile.Vreau sa imi deschid un SRL , care sa aibe ca activitate comertul cu amanuntul de piese auto si as vrea sa angajez patru persoane : 2 care sa se ocupe cu preluarea comenzilor si 2 care sa se ocupe cu relatiile cu clientii. Vreau ca angajatii sa munceasca in felul urmator : 1 in zilele pare, altul in zilele impare si duminica sa faca cu schimbul (primul , duminica asta , celalalt duminica viitoare) , cu programul de 10 ore, de la 10.00 la 22.00 , ceea ce rezulta intr-un program de 150 ore/ luna. Vreau sa le ofer ( la inceput ) un salariu de 15 milioane pe luna , dupa taxe. Cat m-ar costa asta , adica as vrea sa stiu care ar fi salariul inainte de taxe.De asemenea as vrea sa stiu care sunt taxele si ce constituie.

Multumesc de ajutor.
Cel mai recent răspuns: 33Robert , utilizator 18:45, 28 Februarie 2015
1. Programul mentionat de dvs incalca dispozitiile Codului Muncii referitoare la acordarea zilelor de repaus sapatamanal.

art.137 c.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
.....

Art. 113 C.mun.
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
....

art.260 c.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
......
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

2. Daca salariul brut este de 1500 lei atunci aveti aici un calcul al acestuia , inclusiv contributiile de plata:
[ link extern ]
Atunci , as putea sa fac astfel incat sa lucreze un angajat cate doua zile , urmate de doua zile de pauza samd , tot cu programul de 10 ore (nu am inteles aici, daca TREBUIE sa fie 8 ore, sau ca in general este de 8 ore) ?
Iar la salariu, ma refeream , daca vreau ca ca angajatul sa primeasca in mana 1500 lei , cat trebuie sa platesc eu pentru el ? Vreau sa zic ca 1500 reprezinta salariul net si eu vreau sa-l stiu pe cel brut.
Adica ce am inteles din ce mi-ati dat dvs. e ca as plati 1800 lei pe un angajat cu salariul de 1000 lei , poate n-am inteles eu bine.
Multumesc de raspuns!
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2015
33Robert, utilizator
1. In c.i.m. va trebui sa mentionati , durata timpului de munca 8 ore/zi , inegal. Repartizarea timpului de munca facandu-se astfel ....(mentionati cum se va lucra )

2. salariul net este de 1500 lei , atunci brutul este de 2112 lei - fara bonuri de masa si alte sporuri sau persoane in intretinere.
[ link extern ]
Va multumesc mult pentru raspuns !
As dori sa mai intreb : cum se procedeaza cu bonurile de masa ? Ce ar trebui eu sa stiu, ca angajator, daca vreau sa ofer bonuri de masa ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2015
33Robert, utilizator
Cititi legea nr.142/1998 si Normele de aplicare a acesteia.

Acordarea bonurilor de masa poate fi prevazuta in c.i.m., in reg.intern al angajatorului sau in ccm aplicabil acestuia.

Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;
c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.


Alte discuții în legătură

Legea salarizarii la patron abalasi_costel abalasi_costel 1. este legal ca firma in care lucrez cu contract nedeterminat,sa-mi dea 11 bonuri de masa lunar,atata timp cat lucrez 22 sau 23 de zile lunar? 2..DE CATE ... (vezi toată discuția)
Munca in weekend simona38 simona38 magazin mic, cu program si in weekend. cum procedam ca sa fie totul ok cu orele de munca, cu salariul si tot ce decurge de aici. angajata munceste 8 ore/zi, de ... (vezi toată discuția)
Lucru fara liber justmusy justmusy Sotia mea lucreaza la un supermarket unde se lucreaza si sambata si duminica cate 8 ore pe zi in 2 schimburi.Are doar 2 libere pe luna.Acum mai noi lucreaza ... (vezi toată discuția)