avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucru fara liber
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucru fara liber

Sotia mea lucreaza la un supermarket unde se lucreaza si sambata si duminica cate 8 ore pe zi in 2 schimburi.Are doar 2 libere pe luna.Acum mai noi lucreaza duminica in 2 schimburi pana la 8.Este legal sa lucrezi cu doar 2 libere pe luna si alea duminica.Sau cum a lucrat ultima luna fara nici un liber.Ce se poate face in situatia asta ? Nici salaru nu e cine stie ce desi lucreaza atatea ore suplimentare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:39, 10 Noiembrie 2013
In aceasta situatie, sotia dvs poate depune o sesizare la ITM si/sau la Inspectia Muncii.
Si inca o chestie din salarul pe care il iau le-au fost opriti 2 mil si in locul lor le-au dat bonuri de masa timp de 2 luni cu numele angajatului insa pt luna trecuta au primit bonuri cu stampila magazinului care erau luate de la clienti.Nu ma pricep la de astea dar mie imi suna a ceva ilegal sa dai la angajati bonurile clientilor.Si daca ar face reclamatie la itm se poate face anonima fara ca nimeni sa stie cine a facut ?
Fiecare angajat are dreptul la doua zile de repaus saptamanal. Daca acestea nu se acorda sesizati ITM-ul. Sesizarile anonime se claseaza, institutia nefind obligata sa dispuna efectuarea unui control in acest caz.
Angajatorul nu poate opri bani din salariul angajatilor si sa acorde tichete de masa in schimb. Sesizati in acest caz ANAF-ul (finante) si SIF(investig fraude-politie).
Sunt surprins de ce aud.Pana acum ea avea doar 2 zile libere pe luna si alea doar duminica.Si eu lucrez sambata si duminica dar mi se dau libere in timpul saptamanii.Lucra 2 duminici ca sa stea doua acasa.Deci ca sa incheiem discutia cine lucreaza sambata si duminica trebuie sa primeasca liber macar in timpul saptamanii si obligatoriu 2 pe sapt deci 8 libere pe luna.Si deci daca e anonima reclamatia e degeaba trebuie sa isi lase numele.Sunt curios sa vad acum ce fel de bonuri va primi daca i le da cu numele ei sau tot asa de la clienti si cu stampila magazinului asta insemnand ca nu pot sa le folosesti decat la acel magazin unde sunt si stampilate.Deci ceea ce fac patronii ei cu liberele si bonurile is deja chestii ilegale.
Art. 137 C.mun, reglementeaza repausul saptamanal, si anume:
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Petitiile anonime sau cele care nu au trecute datele de identificare ale petitionarului se claseaza conform OG nr.27/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Orar de munca, zile libere steluta79 steluta79 Buna ziua, La un magazin este angajata o vanzatoare, care are un program de 8 ore zilnic, de luni pana vineri. Am dori ca aceasta vanzatoare sa lucreze si ... (vezi toată discuția)
Program de lucru sambata snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua, avem un magazin cu 2 angajati care lucreaza zilnic de luni pana vineri cate 8 ore/zi si am vrea sa lucreze si sambata prin rotatie cate 4 ore/ ... (vezi toată discuția)
Control itm- probleme vizate andreadia andreadia Buna Am avut un control Itm si inspectorii s-au legat de urmatoarele aspecte: 1. In situatia in care avem angajati care lucreaza si la sfarsitul ... (vezi toată discuția)