avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Posibila inselaciune - aspecte
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Posibila inselaciune - aspecte

Buna seara!

La inceputul lunii aug. 2016, un prieten de-al meu a vb. cu vecinul lui sa ii aduca niste lemne de foc (6 mc steri) . Vecinul respectiv a venit (sa-l numim V), acest prieten al meu (sa-i spunem X) si i-a dat o cantitate de lemne de foc lui X. Eu personal nu am stiut cate, am fost numai sa-l ajut sa le care in ograda.
A doua zi, a constat ca a fost pacalit pentru suma de bani pe care o daduse (platise 6 mc. ster si a primit - asta dupa ce am facut eu masuratoarea la indemnul lui) mai putin de 4.00 mc. steri.
Am mers la vecinul V - i-am prezentat situatia si vecinul a constatat si el, spunand ca o sa vb. cu furnizorul (prieten cu el de la el de la tara).
Am ascultat dupa aceea ca furnizorul F - i-ar fi spus sa ii mai dea de la vecinul V un rand de lemne (vecinul V a luat si el cu acel transport 3 randuri de lemne - randuri la modul cum au fost asezate in auto), dupa aceea urmand sa se inteleaga ei.
Vecinul a acceptat sa ii mai dea lui X un rand de lemne in acest cont (din punctul meu de vedere - acceptand faptul a participat la inselatorie sau "prosteala"). L-am sunat pe F, i-am povestit situatia si a inceput sa o dea "in nesimtire" ca el ar fi taiat din padure 9 mc. de lemn, prostii, pe X il interesa cat lemn a intrat in curte - X fiind si cu o stare de sanatate precara - de aceea am si mers sa-l ajut.
Ulterior la o alta discutie cu F, m-a sunat consoarta lui F, initial a vrut sa-l sune pe V, insa m-a sunat pe mine, si a recurs la afirmatii de genul: "tu trebuia sa verifici marfa (X facand prostia sa mearga pe incredere - ca doar erau vecini de peste 30 de ani - gard in gard) + "uita nr. de telefon, astfel iti trimit vizitatori" + alte vorbe de neam prost (clar vorbe de intimidare) - lucru care m-a facut sa imi dau seama ca a fost o "prosteala" premeditata, parctic vecinul V si-a "tras" lemne pe banii lui X. Mentionez ca am avut inspiratia sa fac o poza la masina de lemne in care se vede nr. de inmatriculare + culoare, model etc. Mentionez ca nu am primit nici un document fiscal.
Intrebare: sunt constituite elementele constituente ale vreunei infractiuni? inselaciune, abuz de incredere...
Ce se poate face in acest caz pentru recuperarea prejudiciului (este vb de 450 ron? )
Sa-l dau in judecata e pierdere de vreme si bani cheltuiti peste valoarea prejudiciului. Mentionez ca se vede masina lui F si pe camerele de inregistrare, X facand niste "snapshoot-uri" in care sunt afisate data si ora, masina, nr. de inmatriculare)
Am discutat si cu un judiciarist pe aceasta tema - spunand ca ar fi sanse, insa destul de mici intrucat se merge pe "acceptarea tacita a tranzactiei". Ceea ce vreau eu este recuperarea prejudiciului si ca acel V care a recomandat pe F sa plateasca (asta pe langa prejudiciul creat). O plangere la ANAF ar face ca acel F sa primeasca vreo amenda sau ceva similar. Imi doresc sa nu mai pacaleasca si pe altii, deci trebuie sa existe un efort de "starpire" a fenomenului.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Daniela Gratiela , Alte profesii 01:25, 21 August 2016
Codul penal, articolul 244
"Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală."
Judiciaristul a avut dreptate.
Nu merita efortul pentru acei bani.
Puscati o sesizare la Politia Economica si Directia Antifrauda ANAF, eventual ocolul silvic pentru exploatare material lemnos fara nicio autorizaţie. Daca "furnizorul de lemne" nu era si proprietarul padurii, e logic, ca ar fi vorba şi de alte infracţiuni (ex. furt calificat).
Va multumesc!
Mda. Asa este. Daca ajung si pun aceasta problema la Parchet (sect. unde a avut loc fapta), am mai multe sanse? - Stiu ca actiunea devine nula dupa 90 de zile de la infaptuire. In acest caz problema merge de la procuror la judiciarist, pe cand daca merg la politie (atentie - sunt sigur ca acest "smenar" nu a avut nici un fel de act pe lemne, scopul lui a fost sa pacaleasca impreuna cu acest vecin - repet eu nu sunt parte, insa doresc ca acesti smenari sa PLATEASCA... maine pot gasi o alta victima si nu e bine). Prejudiciul nu e mare, insa de ce sa nu fie vorba de corectitudine...kiar daca traim in Romania...pana unde se va merge...si pana cand?
Cand am luat legatura tel. cu "vanzatorul" a raspuns consoarta lui si a inceput cu amenintari de genul " trebuia sa verifici"..." uita nr. de tel ca altfel iti trimit vizitatori..." + alte cuvinte murdare. Repet: singura vina a cumparatorului este ca a avut incredere in vecinul si prietenii lui - vecin cu care se cunoaste de peste 30 de ani.
Ma gandesc ca judiciaristii de la sectie nu prea au de gand sa isi dea de lucru cu spete de 2 lei si o sa caute motive de demontare pe cand la parket vor avea posibil o alta opinie.

Cu multumiri!

Sunt convins că problema ar putea fi mai gravă, decât ați relatat-o, deoarece autovehiculul ce a transportat materialul lemnos trebuia verificat dacă era înregistrat în SUMAL. Lipsa avizului de însoțire primar (sau secundar) precum a bonului ori a chitanței ar putea duce la evaziune fiscală.
În concluzie încadrarea juridică ar putea fi mai gravă decât înșelăciunea.



Ultima modificare: Duminică, 21 August 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere sau inselaciune gabi33 gabi33 Am si eu urmatoarea speta:Aurel B. cunoaste pe un inginer de cadastru ,care ii face cunoscut faptul ca stie un apartament de vanzare la un pret mai ... (vezi toată discuția)
Inselaciune munteanu_mugurel munteanu_mugurel Buna seara! As avea o intrebare.Acum 4 ani cand am intrat la facultate am fost plecat in afara.Nu am putut veni in ... (vezi toată discuția)
Cui ma adresez pentru a-mi recupera prejudiciul barlinica barlinica Buna ziua, Cui ma pot adresa pentru urmatoarele : In aprilie 2012 , am comandat executarea unor usi de interior ,din lemn ,la o persoana care mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)