avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu avocat angajat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu avocat angajat

Buna ziua,
Fiind mai veche pe acest site, o cunostinta de a mea are nevoie urgent de anumite raspunsuri.
Pe scurt, clientul X doreste sa divorteze de Y, si a angajat un avocat pentru un divort de comun acord. X a incheiat un contract cu avocatul unde pentru o suma de 1000 lei avocatul incepe demersurile pentru divort de comun acord. In contract e stipulat ca pentru un partaj amiabil ( redactare de documente) clientul X datoreaza inca 1500 lei si daca parata nu e de acord cu divortul X mai datoreaza avocatului 1000 lei.Dosarul a fost inaintat, prima infatisare fiind in 15 septembrie, iar Y a contestat divortul prin acordul partilor. Acum Y ar dori o intelegere la notar dar doar dupa data e 20 august. Din cate sunt informata, divortul prin notar se solutioneaza in termen de o luna, ceea ce ar fi dupa data de prima infatisare la judecatorie.
1. E utila incheierea unui act la notar pentru divort amiabil si partaj ( onorariul ar fi 800 lei) sau sa se apeleze la avocatul contractat?
2. Daca exista actul de la notar , clientul X e obligat sa plateasca avocatului suma de 1000 lei( pt faptul ca Y nu a fost in prealabil de acord)?
3. Prin incheierea actului la notar, divort nefinalizat pana la proces, ce se va intampla la infatisarea de la judecatorie? Se anuleaza cumva cererea de divort?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: mig2005 , utilizator 11:58, 11 August 2016
Dacă părțile vor să divorțeze la notar, la termenul din 15 sept X renunță la judecarea acțiunii și solicită restiituirea certif de căsătorie și a taxei de timbru.

Dat fiind că părțile vor divorț prin acord, îl pot obține pe 15 sept dacă se prezintă în fața instanței și declară acest lucru.

Înțeleg că părțile vor costuri cât mai mici.În acest caz, X poate renunța la contractul de asistență juridică, achită onorariul corespunzător activității efectuate de avocat până la data încetării contractului, urmând ca la termen X și Y să se prezinte fără apărător.


Multumesc pentru raspuns.
Da, clientul X doreste costuri cat mai mici.
Daca X renunta la judecarea actiunii pe data de 15 in judecata si Y se razgandeste pana in 20 ( in fata notarului ) ce se poate intampla? Se pierde tot si se reia de la inceput. Mentionez ca Y azi zice una, maine face alta, doar sa traga de timp si sa il puna pe X sa cheltuie bani si nervi.
Multumesc!
Cu plăcere.

Dacă Y nu se prezintă pe 15 sept în instanță, în condițiile în care pretinde că vrea divorț amiabil, consider că ce mai bine să continue procesul.
Dacă X renunță la judecată și Y nu se prezintă la notar, trebuie formulată o nouă cerere de divorț.

Dacă Y nu se prezintă la primul termen, X poate solicita instanței acordarea unui nou termen pt a încerca realizarea acordului cu Y.
Acordul poate fi realizat și pe parcursul procesului.

În instanță partea poate fi pusă în fața unei situații pt care să nu știe care e abordarea optimă.
De aceea e bine să aibă apărător - acesta poate găsi soluția potrivită pt situația concretă, luând în considerare toate aspectele care contează.
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2016
Cabinet avocat Pantu Gabriela Mihaela, Avocat
Multumesc pentru raspuns!
Cu siguranta X nu va renunta la procesul de la judecatorie.
Y ( desi nu e de acord cu divort prin acordul partilor) a venit cu ideea de a merge la notar pentru a face demersuri pentru divort si partaj amiabil. Ceva interese ascunse sunt dar X nu poate sa isi dea seama ce anume.
In cazul prezentarii la notar, mediator sau avocat, in toate cele trei cazuri trebuie platita taxa de 3% din valoarea bunurilor partajate?
Daca de exemplu se partajeaza un imobil in valoare de 35000 euro si un credit (pe acelasi imobil) de 35000 de euro, cum se aplica taxa? Cei doi vor doar sa fie sub semnatura faptul ca imobilul se va vinde si creditul se va achita din banii primiti din vanzare.
Multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin justitie sau notar. claustara claustara Am depus cererea de divort la judecatorie acum doua saptamani si mi s-a dat termen de infatisare pe 3 Noiembrie 2011. Eu reclamant, sotia parat. Daca intre ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor in timpul vacantei judecatoresti ContSters141851 ContSters141851 buna!as vrea sa stiu daca inaintez divortul in 2 iulie,va fii judecat in septembrie dupa terminarea vacantei sau mai devreme?daca nu am depus inca actele de ... (vezi toată discuția)
Divort pe cale administrativa ContSters407086 ContSters407086 Buna seara.Cum se procedeaza la divortul pe cale administrativa?Care sunt costurile si ce preupune? La depunerea actelor trebuie sa fie prezenti ambii soti? ... (vezi toată discuția)