avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restaurant cu nereguli in privinta angajatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restaurant cu nereguli in privinta angajatilor

Am cateva nelamuriri legate de activitatea unui restaurant la care am lucrat:
am fost dat afara, fara preaviz si doar cu niste avertismente scrise, doua la numar, precizandu-se ca la a treia mi se va incheia contractul.Evident, avertismentele sunt niste nascoceli ca sa fiu dat afara.E normal asa ceva?
O alta problema este faptul ca eram platiti teoretic cu o suma (salariul minim) iar in mana luam alti bani.Cam de 3 ori mai putini. Practic ne puneau sa semnam pentru niste bani ca ei sa fie in legalitate. E normal? Si ce e de facut?
Analizele medicale le-am platit din banii nostri, ori eu stiam ca firma este obligata sa plateasca pentru asta.
Alta problema este faptul ca mi s-a oprit o ''garantie'' neprecizandu-mi-se pentru ce, cat salariul pe o luna.Cel primit in mana, normal. Garantie care nu mi-a mai fost restituita.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 11 August 2016
1. Ati primit vreo decizie de incetare a c.i.m. ?

2. Ati semnat c.i.m. ?

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

4. De asemenea, aveti posibilitatea de a va adresa instantei de judecata sau apela la mediere.
decizia de incetare am primit-o prin telefon '' v-am inchis contractul...pe 15 veniti sa va luati ultimii bani''
contractul l-am semnat.da
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cand cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată/determinata, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de incetare a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

2. In speta, potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG nr.500/2011, solicitati in scris angajatorului eliberarea unei copii de pe decizia de incetare a c.i.m. Acesta este obligat sa va elibereze acest document, in termen de 15 de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! unde pot face plangere sau ce organe abilitate trebuie ... Mire P Mire P Buna ziua! Unde pot face plangere sau ce organe abilitate trebuie sa anunt pentru nerespectarea contractului de munca? Baiatul meu este angajat la o ... (vezi toată discuția)
In perioada de proba daca esti concediat trebuie sa primesti ... ionuthau ionuthau In perioada de proba daca esti concediat trebuie sa primesti o instiinatare in scris sau merge si verbala ? (vezi toată discuția)
Fără ca eu să fac cerere, angajatorul mi-a desfăcut cim ,,de comun acord''. este legal? july01 july01 Angajatorul mi-a desfacut CIM fara cerere, semnatura mea si fara sa primesc o dovada scrisa, este legal? (vezi toată discuția)