avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima de concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima de concediu

As avea o nelamurire cu noua lege cu primele de concediu,sotul meu lucreaza la apa-canal,adica la stat,ar beneficia de vocherul de vacanta,adica sunt obligati sa ii dea,sau trebuie sa solicite el?
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 10:54, 11 August 2016
1.Pentru sectorul privat :
- angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condiţiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanţă.

- voucherele se acorda în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, potrivit legii

- angajatorul stabileşte prin c.cm., respectiv prin regulament intern sub ce formă acordă voucherele de vacanţă, de comun acord, cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz.

2. Pentru sectorul bugetar
- Instituţiile publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi instituţiile publice locale definite conform Legii nr. 273/2006privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, inclusiv cele care se finanţează integral din venituri proprii, care încadrează funcţionari publici şi/sau personal prin încheierea unui contract individual de muncă, după caz, acordă, în condiţiile legii, prime de vacanţă numai sub forma voucherelor de vacanţă.

- voucherele de vacanţă se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar.

- Societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar, precum şi regiile autonome, indiferent de forma de coordonare/subordonare, pot acorda angajaţilor proprii prime, cu ocazia plecării în concediul de odihnă, numai sub forma voucherelor de vacanţă, în conformitate cu prevederile art. 1 din OUG 8/2009

Mentiunile de mai sus sunt cuprinse in OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă
[ link extern ]

3. OUG 57/2015
art.10
....
(4) În bugetele pe anul 2016 ale instituţiilor şi autorităţilor publice prevăzute la alin. (1) nu se prevăd sume pentru acordarea de tichete-cadou, prime de vacanţă şi vouchere de vacanţă personalului din cadrul acestora.

4. Lucrati in sectorul privat sau bugetar, astfel incat in functie de sectorul de activitate sa stim cat mai exact care va sunt prevederile care se aplica ?
dancucasiana a scris:

.......,sotul meu lucreaza la apa-canal,adica la stat,ar beneficia de vocherul de vacanta,adica sunt obligati sa ii dea,sau trebuie sa solicite el?


Daca lucreaza la "stat"apa-canal,inseamna ca isi desfasoara activitatea intr-o unitate care este operator local pt acest serviciu ,avand statut de societate comerciala cu capital al unitatii administrativ-teritoriale si este subordonat autoritatii administratiei publice locale si in cf cu prevedera art. 1 din OUG 8/2009 poate primi voucher de vacanta.

Dar,prin art .10 (4) OUG 57/2015, se reglementeaza faptul ca in acest an nu va beneficia de acest drept.(la al 1 se incadreaza si tipul de unitate in care isi desfasoara activitatea sotul)
"În bugetele pe anul 2016 ale instituțiilor și autorităților publice prevăzute la alin. (1) nu se prevăd sume pentru acordarea de tichete-cadou, prime de vacanță și vouchere de vacanță personalului din cadrul acestora."

In concluzie,conform acestor reglementari ,legal poate beneficia de acest drept,dar nu pt anul 2016!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vouchere de vacanta ioana2122 ioana2122 Buna dimineata, intrebarea mea este urmatoarea: se acorda sau nu vouchere de vacanta pe anul 2016? Este obligatorie acordarea voucherelor de vacanta? Este ... (vezi toată discuția)
Voucherele de vacanta Gino44 Gino44 [b]Care este limita minima a voucherelor de vacanta ?(limita maxima e de 6 salarii minime brute dar minim....?) Este obligatorie acordarea voucherelor ? Cine ... (vezi toată discuția)
Prima de vacanta? anairam2807 anairam2807 Am inteles ca nu se mai acorda prima de vacanta si trebuie sa primim vouchere de vacanta.Se zice ca nu au fost tiparite si ca nu le vom primi. In acasta ... (vezi toată discuția)