avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Moduri de a fi pacalit din postura unui actionar?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Moduri de a fi pacalit din postura unui actionar?

Se presupune urmatorul caz ipotetic in care s-a fondat Exemplu SA formata din 7 actionari. 2 dintre ei (care in fond sunt de fapt aceeasi "entitate" reprezentata de ea insasi si o ruda apropiata) au 55% si 4%, restul actionarilor de acolo mai departe, procente intre 4% si 10%.

In momentul de fata singurul act aditional pe langa cele normale necesare in fondarea unei societati pe actiuni este unul care stipuleaza ca nimeni nu isi poate preda actiunile la cineva din exterior.

Acum, in urma unor discutii cu terte parti, am auzit diverse scenarii prin care cei 2 actionari care impreuna au 59% (si investitorii de drept) pot face tot felul de scheme din glezna in defavoarea noastra, precum:

1) Infuzie de capital (in momentul acesta actiunile au valoare nominala de 20.000 EUR; ce se intampla daca investitorul face o emisie de actiuni sau intr-un fel sau altul sa zicem adauga inca 1 milion de euro la capitalul firmei? Cineva care are 4% din actiuni va avea doar 0,08?)

2) Am auzit varianta in care un domn avea 15% din actiunile unei firme, dar niciodata nu si-a vazut banii din dividente pentru ca asa s-a votat, iar ceilalti actionari isi scoteau banii de pe dividente prin investirea lor in alte firme externe pe care le falimentau sau ceva similar. E posibil?

3) Exceptandu-i pe cei 2 investitori, toti ceilalti actionari apar ca administratori la registrul comertului. Cu ce ii avantajeaza pe cei 2 si dezavantajeaza pe restul de 5?

4) Board-ul executiv poate fi schimbat in orice moment de actionarii cu procent majoritar? De exemplu cei 2 ar putea schimba in orice moment board-ul si chiar daca restul sunt actionari, sa decida ca nu se dau dividentele ci se reinvestesc si sa faca o schema precum cea in cazul domnului cu 15%?

Cunoasteti si alte metode de "evaziune" prin care actionarii majoritari pot pleca cu tot sau cu mai mult decat se cuvine?

Multumesc!

PS: Nu am avut tangente cu domeniul juridic pana de foarte curand asa ca scuzati-mi orice greseala sau mod aberant de exprimare.

Alte discuții în legătură

In cazul in care in calitate de actionar am fost inselat in ce infractiune se incadreaza fapta ? olden olden SUNT actionar la un S.A. , societate pe actiuni unde [b]actionarul majoritar un fost PREFECT a REINVESTIT timp de 7 ani DIVIDENTE uriase [/b](lucrari pe bani ... (vezi toată discuția)
Este legal ca in cazul bancii unicredit tiriac s.a. sa se faca oferta de cumparare numai unui actionar, banca fiind societate inchisa??? GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL Sunt un actionar al bancii Unicredit tiriac si va intreb daca este legal sa se faca de catre actionarul majoritar, oferta de cumparare numai actionarului care ... (vezi toată discuția)
Transformarea unei sa in srl, care este avantajul? AlainCostea AlainCostea Buna ziua, Situatia se prezinta in urmatorul fel: SRL s-a transformat in SA. Au avut loc doua majorari de capital, prin care au fost luati bani de la ... (vezi toată discuția)