avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Transformarea unei SA in SRL, care este avantajul?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Transformarea unei SA in SRL, care este avantajul?

Buna ziua,

Situatia se prezinta in urmatorul fel:
SRL s-a transformat in SA. Au avut loc doua majorari de capital, prin care au fost luati bani de la diverse persoane ( printre care si eu), acestia devenind actionari. Actionarii majoritari sunt 2 si detin cam 80%.
Planurile prezentate inainte de a fi luati banii nu au fost respectate. Sumele stranse au fost folosite in scopuri care in final au adus societatea in prag de faliment.
In acest moment, cei doi actionari majoritari au convocat aga, prin care propun sa se revina la forma de SRL si au propus, doar verbal, ca vor rascumpara actiunile vandute. De precizat, ca la momentul initial acestea au fost vandute cu o valoare cam de 10 ori mai mare decat cea trecuta in acte (lucru care s-a aflat mai tarziu, insa s-a mers pe incredere...) . Evident , acum ar cam vrea sa le ia inapoi la o valoare mult mai mica...

Asadar,â:
1. Ce anume credeti ca ii poate motiva sa faca acest lucru (este exclusa varianta in care au mustrari de constiinta...) ?

2. Daca unul sau mai multi actionari, nu sunt de acord, ce se intampla?

3. Are legatura cu faptul ca AGA nu a mai fost convocata de aprox. 18 luni ( desi, din cate stiu ar tebui sa fie cel putin o data pe an...) ?

4. Este posibil sa se faca acest lucru doar pentru ca in cazul SRL-ului nu se raspunde decat cu capitalul social, iar la aga ar putea sa piarda tot ( inclusiv case facute dupa capitalizarea SA-ului?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AlainCostea , utilizator 10:52, 28 Octombrie 2011
Pai daca 2 actionari detin 80%, e logic ca acestia au pierdut cel mai mult prin falimentarea firmei. Poate ca AGA s-a tinut in prezenta celor 2 care fiind majoritari... Ar fi o problema doar daca aceasta nu a fost facuta publica. Cum nr de voturi e direct proportional cu capitalul investit (nr de actiuni), ceilalti se pot opune, dar fara niciun efect asupra hotararii AGA.
1. Nu este neaparat ca ei sa fi pierdut mai mult. De exemplu, e posibil ca ei, sa aiba respectivele actiuni, fara sa fi participat efectiv cu bani sau alte bunuri materiale.

2. Nu a fost facut public nici un anunt de intrunire AGA in intervalul precizat. El ar fi trebuit sa apara cel putin in MOF si pe situl firmei.

3. Inteleg ca tu spui, ca daca eu fac o SA, detin 80%, tu imi dai sa zicem 20.000 euro pentru ceilalti 20%, dupa cam 3 ani, eu hotarasc sa revin la SRL, si tu nu ai nici un cuvant de spus? Desi, prin trecerea la srl, eu pot sa declar falimentara firma, caz in care raspund doar cu capitalul social, iar tu pierzi banii...Iar eu, am avut grija si mi-am trecut activele in timp pe alta firma, legal. Din cate stiu in cazul SA, administratorul, care in cazul de fata este si actionarul majoritar ( cam 65%), raspunde inclusiv cu averea personala...

PS: Ca sa nu intram in alte discutii, as prefera sa primesc raspuns la intrebarile initiale. Stiu ca legislatia in privinta SA, este foarte stufoasa, si parca facuta special sa nu raspunda nimeni, indiferent de incalcarile care au loc ( de luni de zile, tot citesc legi...).

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare administrator Am o situatie mai dificila si ma intreb daca cineva s-a intalnit cu un asemenea caz si ce e de facut. In speta, am un administrator numit prin act ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare activ orca orca O situatie interesanta O S.A.. este constituita din 6 actionari din care 5 sunt persoane fizice de cetatenie romana, care detin impreuna 51 % din capital, ... (vezi toată discuția)
Transformare sa in srl, probleme asociati menekse menekse Buna ziua. O parere, va rog la situatia urmatoare: - 5 persoane fizice s-au asociat si au infiintat in 1994 o SA. 4 ani mai tarziu, 2 dintre actionari ... (vezi toată discuția)