hrs61 a scris:
Raspunsul il aveti in Descrierea sarcinilor / atributiilor / activitatilor postului de consilier jur.intr-o institutie publica:
-Acorda asistenta, consultanta si reprezentare juridica firmei si angajatilor acesteia.
Cu tot respectul, însă în cele patru instituții publice în care am lucrat nu am avut
niciodată ca atribuție de servicu să acord consultanță angajaților instituției și să îi reprezint în instanță. O astfel de atribuție este ilegală.
Conform art. 4 din Legea nr 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, consilierul juridic, în activitatea sa, asigură consultanţă şi reprezentarea
autorităţii sau instituţiei publice în serviciul căreia se află,
nu angajaților acesteia. O astfel de atribuție de serviciu încalcă nu doar Legea nr. 514/2003, ci și Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Persoanele fizice, respectiv angajații instituțiilor din prezenta discuție, pot fi reprezentați în instanță și pot primi consultanță
doar de către/de la avocați.
De alfel, nu există un document intitulat „Descrierea sarcinilor / atributiilor / activitatilor postului de consilier jur.intr-o institutie publica” sau care să cuprindă aceste atribuții și care să fie general valabil pentru toate instituțiile și autoritățile publice din România, așa cum l-ați prezentat dvs.
Atribuțiile consilierului juridic sunt prevăzute în Legea nr. 514/2003 și în Statutul profesiei de consilier juridic, act publicat în M.O. nr. 684 din 29.07.2004. În baza acestor acte și în funcție de specific, fiecare instituție și autoritate publică cuprinde în Regulamentul de Organizare și Funcționare atribuțiile consilierului juridic, atribuții care se regăsesc și în fișa postului.
@
oanaportar
1. La ce tip de decizii vă referiți? Întrebarea e mult prea generală. Consilierul juridic poate decide dacă declară sau nu o cale de atac, de exemplu. Și aceasta este tot o decizie. Dacă vă referiți la decizii specifice unei funcții de conducere, atunci răspunsul este „nu”. Funcția de consilier juridic este o funcție de execuție.
2. Poate coordona orice compartiment în calitate de șef al acestuia, nu de consilier juridic. Printre atribuțiile consilierului juridic prevăzute de lege nu se regăsește și aceea de a coordona alte compartimente.