avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Ce atributii are consilierul juridic dintr-o ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Ce atributii are consilierul juridic dintr-o institutie publica?

Buna dimineata !

Directorul institutiei noastre publice a cerut de la Resursele Umane
Fisa postului pentru consilierul juridic
pentru a vedea ce atributii are acesta.

Va rog sa imi spuneti:
1. - dacă juristul poate lua şi decizii ?
......, odată ce acesta are o funcţie de execuţie,
nu ar trebui ca atributiile acestuia sa se limiteze
doar la atributii de executie ?...
nu de coordonare, de decizie, ....
2. - poate coordona compartimentele de specialitate in vederea intocmirii proiectelor de angajamente legale care se refera la achizitii publice ?
.... in situatia in care juristul nu are o functie de conducere
si nu primeste vreun spor de conducere,
si in situatia in care institutia noastra
are deja angajat un expert in achizitii publice,
iar contabilul sef este, potrivit Organigramei, seful expertului in achizitii publice.

Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 10:03, 18 August 2016
1. Juristul poate lua si decizii - teoretic -, chiar daca nu are asa ceva mentionat in fisa postului .

2. Art. 40 C.mun.
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
....
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
.....


Asadar, poate coordona acele compartimente daca i se traseaza ca sarcina asa ceva. Dreptul angajatorului de a da dispozitii cu caracter obligatoriu este tarmurit de principiul legalitatii, ceea ce inseamna ca salariatul este indreptatit sa refuze executarea unor ordine contrare legii.

~ Conținut șters la cerere ~
Raspunsul il aveti in Descrierea sarcinilor / atributiilor / activitatilor postului de consilier jur.intr-o institutie publica:

-Acorda asistenta, consultanta si reprezentare juridica firmei si angajatilor acesteia.
-Rezolva cereri cu caracter juridic in toate domeniile dreptului.
-Redacteaza proiecte de contracte si negociaza clauzele legale contractuale.
-Redacteaza, avizeaza si contrasemneaza acte juridice, verifica identitatea partilor, consimtamantul, continutul si data actelor incheiate ce privesc firma.
-Verifica legalitatea actelor cu caracter juridic si administrativ primite spre avizare.
-Se preocupa de permanenta actualizare a bazei informationale legislative a firmei.

Nivelul postului nu este de coordonare/conducere , ci este un post de executie(specialist)
Nu este necesar si legal sa coordoneze activitatea compartimentelor de specialitate in vederea intocmirii proiectelor de angajamente legale care se refera la achizitii publice .ci doar sa verifice legalitatea actelor ce specialistii din aceste compartimente le intocmesc si sa acorde consultanta angajatilor la intocmirea actelor,dupa cum rezulta din descrierea atributiilor postului
Miliarde de multumiri pentru raspunsuri !
hrs61 a scris:

Raspunsul il aveti in Descrierea sarcinilor / atributiilor / activitatilor postului de consilier jur.intr-o institutie publica:

-Acorda asistenta, consultanta si reprezentare juridica firmei si angajatilor acesteia.

Cu tot respectul, însă în cele patru instituții publice în care am lucrat nu am avut niciodată ca atribuție de servicu să acord consultanță angajaților instituției și să îi reprezint în instanță. O astfel de atribuție este ilegală.

Conform art. 4 din Legea nr 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, consilierul juridic, în activitatea sa, asigură consultanţă şi reprezentarea autorităţii sau instituţiei publice în serviciul căreia se află, nu angajaților acesteia. O astfel de atribuție de serviciu încalcă nu doar Legea nr. 514/2003, ci și Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Persoanele fizice, respectiv angajații instituțiilor din prezenta discuție, pot fi reprezentați în instanță și pot primi consultanță doar de către/de la avocați.

De alfel, nu există un document intitulat „Descrierea sarcinilor / atributiilor / activitatilor postului de consilier jur.intr-o institutie publica” sau care să cuprindă aceste atribuții și care să fie general valabil pentru toate instituțiile și autoritățile publice din România, așa cum l-ați prezentat dvs.

Atribuțiile consilierului juridic sunt prevăzute în Legea nr. 514/2003 și în Statutul profesiei de consilier juridic, act publicat în M.O. nr. 684 din 29.07.2004. În baza acestor acte și în funcție de specific, fiecare instituție și autoritate publică cuprinde în Regulamentul de Organizare și Funcționare atribuțiile consilierului juridic, atribuții care se regăsesc și în fișa postului.


@ oanaportar


1. La ce tip de decizii vă referiți? Întrebarea e mult prea generală. Consilierul juridic poate decide dacă declară sau nu o cale de atac, de exemplu. Și aceasta este tot o decizie. Dacă vă referiți la decizii specifice unei funcții de conducere, atunci răspunsul este „nu”. Funcția de consilier juridic este o funcție de execuție.

2. Poate coordona orice compartiment în calitate de șef al acestuia, nu de consilier juridic. Printre atribuțiile consilierului juridic prevăzute de lege nu se regăsește și aceea de a coordona alte compartimente.

Alte discuții în legătură

Sunt sarcini ale salariatului sau ale conducerii ? oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Directorul institutiei noastre vrea sa transmita catre Consiliul judetean un Plan de acţiune şi calendarul implementării ... (vezi toată discuția)
Componenta structurii de monitorizare sci + atributii oanaportar oanaportar Conform OMFP nr.946/2005, in cadrul institutiei noastre publice, sefii de compartimente /birouri /servicii care sunt numiti membri ai Structurii de ... (vezi toată discuția)
Acordarea consultantei juridice de catre un consilier Karmen_2 Karmen_2 Buna ziua As dori sa-mi spuneti daca un functionar public, absolvent al unei facultati de drept dar angajat pe functie publica de consilier poate acorda ... (vezi toată discuția)