Un furnizor, la facturile sub 100 euro, nu elibereaza chitanta, da bon fiscal ca dovada a platii.
Chestia asta e corecta? Pot fi probleme cu anaf-ul? Ca am auzit cateva legende urbane care zic ca da.
Acea marfa eu o iau pentru vanzare cu amanuntul.
Din punctul meu de vedere, OUG28/1999-(utilizarea caselor de marcat) se aplica pentru"contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale."
Revanzatorii,cum este si cazul dvs., ar trebui sa achizitioneze marfa de la depozite engros, unde se utilizeza factura si chitanta/cec/OP, dar nu bon fiscal.Intrucat legea nu sanctioneaza cumpararea din magazine cu amanunt pentru ravanzare, bonul fiscal ( cu atributul fiscal al cumparatorului)pentru achizitii pana in 100eur,este un document justificativ in contabilitate si in lipsa facturii.Sper ca am fost explicita.
Este corect. Daca este pana in 100 euro si este inscris CUI al cumparatorului, bonul fiscal este asimilat facturii simplificate si este document justificativ fara factura. Daca nu este inscris CUI al cumparatorului, trebuie si factura.
Oricum, chitanta este inutila in acest caz. Plata era consemnata in chitanta daca aceasta se facea ulterior livrarii marfii si facturarii.
Multumesc. Furnizorul imi emite factura, dar nu da chitanta. In loc de chitanta imi da bon fiscal. Nu stiu care e motivatia lui sa faca acest lucru, dar cat timp eu sunt in regula in situatia factura + bon fiscal, totul e bine.
Motivatia furnizorului este aceea ca este vanzator cu amanuntul si regula este sa emita bon fiscal iar, la cererea clientului, trebuie sa intocmeasca si factura.
Comert cu amanuntul
niconica
Daca vand unei firme o cantitate mai mare de produse, in conditiile in care in obiectul de activitate am doar comert cu amanuntul am dreptul sa emit chitanta ... (vezi toată discuția)