avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza profesionala

Buna ziua,
Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am beneficiat de un asa zis training. Am semnat o clauza pt. o suma de 5600 euro. Suma este reprezentata doar de costurile de cazare si diurna. Problema este ca eu vreau sa imi dau demisia dar am aceasta clauza. Tin sa precizez ca nu am avut vreun training sau ceva. Am stat lângă o persoană care lucrează in companie si l-am ajutat. Ce sanse sunt sa fiu pus sa plătesc restul sumei? Cum pot ei dovedi acest training atât timp cat nu am nici o diploma. Durata a fost de 3 luni.
Mulțumesc frumos și o zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:46, 12 August 2016
Multumesc frumos de raspuns. In concluzie, daca nu am nici o diploma sau alt atestat pot fi in regula. Am inteles corect?
Multumesc frumos pentru ajutor!
Intr-adevar, daca nu aveti niciun document care sa demonstreze finalizarea unui curs de formare profesionala, in opinia mea, nu puteti fi bun de plata.
Nu este vorba despre diploma neaparat,poate fi vorba si despre un stagiu de specializare,sau un stagiu de initiere,nu cunosc exact termenii contractuali intre firma dvs si firma din Germania,sau daca exista asa ceva,nu ne spuneti nimic daca ati semnat sau nu un act aditional la contractul de munca ,in cf cu prevederea art196(2) Codul Muncii
ART 196(2)
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.

Am presupus ca ati fost detasat transfrontalier in baza unui contract pe baza mobilitatii inter-companii (se practica in cazul comp. multinationale intre firma mama si subsidiare sau intre subsidiare)si nu sunt convinsa daca cheltuielile de detasare trebuiesc sa fie returnate ca facand parte din cheltuiala ocazionata de pregatirea profesionala atata timp cat o cheltuiala propriu zisa cu serviciile unui trainer nu au existat.
Depinde daca aveti/nu aveti un act aditional semnat in acest sens !
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2016
ContSters400311, utilizator
Buna ziua,
Un act aditional semnat exista, dar acea formare profesionala scrisa in act, nu a existat.
A fost ceva gen "learning by doing" si atat. Nici o matrice de specializare, nici o diploma sau vreo hartie.
Nu stiu exact ce inseamna legal formare profesionala. Actul exista, este semnat dar nu consider ca daca mergi In Germania si sa stai langa o persoana este formare profesionala.
Multumesc frumos inca o data!
Aveti stipulat si obligatia de a returna suma respectiva in conditia in care initiati dvs incetarea raporturilor contractuale? Daca da si ati semnat inseamna ca v-ati exprimat acordul si implicit ati acceptat ...

Alte discuții în legătură

Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)
Intreruperea contractului de munca- obligativitatea angajatului de a plati perioada de training? GabrielaMZ GabrielaMZ Buna ziua, Adresez o intrebare la o situatie care m-a pus pe ganduri. Zilele trecute am primit o oferta de munca din partea unei firme mici (nu ... (vezi toată discuția)
Va trebui sa platesc ??? ajax_lucian ajax_lucian Buna ziua, Am semnat un act aditional la contractul de munca in care este specificat cluaza legata de formare . Contractul din cate se observa este pe 1 an ... (vezi toată discuția)