avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am dreptul la indemnizatia de somaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am dreptul la indemnizatia de somaj?

Buna ziua,

Am un Contract de mandat cu asociatia de proprietari din blocul in care locuiesc, pe baza caruia primesc o suma de 120 lei brut lunar. Am fost trimis in somaj de la 01.08.2009 si vreau sa stiu daca am dreptul la indemnizatie de somaj, sau trebuie sa renunt la contract
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:32, 22 August 2009
Da, aveti dreptul la indemnizatie de somaj deoarece veniturile dv. nete se afla sub limita de 500 lei impusa de legiuitor pentru acordarea acestui drept. ;)
Am alta parere.
in legea 76 in definitia somerului se specifica asa:

IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj .., în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă

Ca urmare, la depunerea cererii de somaj poti sa ai venituri sub 500 de lei doar pentru activitati autizate care sunt definite de norme astfel:
Art. 15. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, daca dovedesc ca acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depasesc valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare in luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale


Pentru celelate venituri nu se aplica acelasi principiu, mai concret nu trebuie sa ai venituri din altfel de activitati (decat cele autorizate) ca sa ai dreptul sa soliciti somaj.

Dupa ce esti deja somer inregistrat, situatia se interpreteaza altfel.

Opinia mea.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Daca are doar calitatea de asociat in firma, ce venituri poate avea? ;)
userul a spus ca are venituri din contract de mandat cu asociatie de proprietari :">
Scuze, am incurcat topic-urile! Corect! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri someri EugeniaG EugeniaG In declaratia pe proprie raspundere pe care o semneaza somerii exista aceasta fraza: \\"Declara pe propria raspundere, ca nu are loc de munca, nu realizeaza ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj si alte venituri silviu35 silviu35 SOMAJUL meu este de 420 lei dar am o problema. AM lucrat citeva ore la o asociatie mia dat 50 lei a facut proces verbal ptr reparatii si sa aiba acoperire ... (vezi toată discuția)
Detalii ref . conditii incadrare somaj siven01 siven01 Buna ziua , As vrea sa stiu ( preferabil din experinta unei persoane care a trecut prin acesta situatie) daca pot beneficia de somaj ,in conditiile in care ... (vezi toată discuția)