avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

In cazul in care salariatul nu recunoaste fapta in timpul cercetarii disciplinare, pot enumera ca motiv pt inlaturarea apararilor doar referatul intocmit de sef?

Daca de la transmiterea convocarii pana la data efectuarii cercetarii, au fost descoperite fapte noi, le pot discuta in cadrul acestei cercetari?
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
ginnyy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:49, 22 August 2009
Nu este suficient, astfel ca desfacerea CIM pe motive disciplinare cu acest motiv unic, in caz de litigiu declansat de angajat, veti pierde cu brio daca reprezentati angajatorul! ;)
dar referatul a fost intocmit pe baza declaratiilor altor angajati si a unui control intern efectuat de securitate! Toate aceste documente i se vor prezenta in cadrul cercetarii.

Reprezentantul dep securit poate fi prezent la cercetare, chiar daca nu a fost numit in Comisie? (acesta are toate datele despre faptele savarsite..)
reprezentantul dep. securitate poate fi convocat de comisie. va astepta afara pana cand comisia il va ruga sa intre. nu este membru al comisiei, nu sta la toate dezbaterile.

comisia poate doar sa-l intrebe cum a fost si sa consemneze faptele in procesul-verbal
Comisia poate solicita pe orice crede de cuviinta si poate organiza cercetarea cum crede ca e mai util, poate sa ii asculet in acelasi timp pe toti sau separat. Nu sunt reguli sricte. Cercetarea se poate intande si pe mai multe ziel, nu e musai sa o terminati intr-o zi.
Comisia Poate convoca pe cine vrea pt a da relatii depsre acele fapte.

Daca angajatul nu reciunoaste, rebuie s aveti totusi dovezi, cel putin alte 2-3 declartaii care sa ateste faptele respective si sa poata sta ca dovada a vinovatiei anfgajatului cercetat.

Fapte noi ar trebui cercetate cu o a 2-a procedura.
Acum asta depinde de cum s-a luat cunostinta desper acele fapte noi, daca sunt alte fapte diferite sau sunt aspecte aflate in timpul cercetarii in legatura cu fapta initiala care este cercetata.
ginnyy a scris:

dar referatul a fost intocmit pe baza declaratiilor altor angajati si a unui control intern efectuat de securitate! Toate aceste documente i se vor prezenta in cadrul cercetarii.

Reprezentantul dep securit poate fi prezent la cercetare, chiar daca nu a fost numit in Comisie? (acesta are toate datele despre faptele savarsite..)


-------------
Conform prevederilor Codului Muncii,orice abatere disciplinara care nu intruneste aspectele unei infractiuni majore NU se sanctioneaza cu desfacerea Contractului de Munca .

Printr-o comisie care stabileste exact natura " Indisciplinara " a angajatului ,
1)- se iau masuri in primul rand de stopare / continuitate prin avertisment (prima faza) cu termen de restabilire a situatiei ori avizare ca sa nu se mai intample .
2)-In cazul in care se repeta aceeasi incalcare disciplinara ori de alta natura de catre acelasi angajat ,exista titlu de lege In Codul Muncii -capitolul Sanctiuni disciplinare cu diminuarea salariului cu un procent de 10-15% din salariul brut.
3)- Doar daca se repeta indisciplina , angajatorul poate dispune desfacerea Contractului de munca a salariatului .

In cazul cand nu sunt respectate aceste conditii impuse de lege , salariatul are castig de cauza in instanta de judecata daca stie sa invoce criteriile si prevederile legale din Codul Muncii.

Legea prevede ca si in cazul abaterilor disciplinare cu caracter penal ,angajatorul nu are dreptul sa emita decizie de incetarea activitatii decat dupa ce exista o hotarare judecatoreasca irevocabila in acest sens.

Un exemplu concret poate fi relevant:

Daca inculpatul dintr-un proces penal care are ca obiect -art.277-Codul Muncii (nerespectarea hotararilor judecatoresti) a fost condamnat la inchisoare 3(trei)luni -cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a pedepselor accesorii pe o durata de 2 anisi 3 luni -care constituie termen de incercare calculat potrivit art.82 Cod Penal -pentru ca a fost prima abatere sub incidenta legii penale,de ce sa nu i se acorde si unui simplu salariat o sansa de a munci la acelasi loc de munca ?

MORALA:-"Numai cine nu munceste ,nu greseste " !

Alte discuții în legătură

Ce se intampla in acest caz cu cim? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Maine urmeaza sa primesc un avertisment scris pe care evident il voi contesta la tribunal.Ce se intampla in acest caz cu CIM? Se suspenda?Merg la serviciu la ... (vezi toată discuția)
Comisia de disciplina nemesisnmm nemesisnmm Buna ziua! Ce se intampla daca se schimba sanctiunea propusa de catre comisia de disciplina (ex:diminuarea salariului cu 10% pe o luna ) cu desfacerea ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot recupera banii de la fostii angajati??? lilianaG lilianaG deoarece am lipsit o perioada mai lunga din tara mi-am lasat sc pe mana unor oameni care s-au dovedit a fi nu tocmai seriosi ,cum ar trebui sa procedez ptr a ... (vezi toată discuția)